Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Новини

Скандал около смяната на шефа на Центъра за развитие на човешките ресурси към МОН

   
Скандал около смяната на шефа на Центъра за развитие на човешките ресурси към МОН

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди проверка "по повод сигнали и публикации в медиите за смяната на изпълнителния директор на Центъра за развитие на човешките ресурси към Министерството на образованието и науката" Михаил Балабанов.

Проверката е възложена на инспектори от Главния инспекторат към Министерския съвет.

Непосредствено след информацията за освобождаването на изпълнителния директор на Центъра за развитие на човешки ресурси (ЦРЧР) Националният младежки форум и над 30 организации изпратиха писмо до Европейската комисия, Министерския съвет и Народното събрание "по повод притеснителната липса на прозрачност около процесите в националната агенция".

"ЦРЧР администрира 70 млн. евро на година по европейските програми за образователни, младежки и доброволчески дейности, които са основните ресурси за работата на младежките организации в страната. На средствата по програмите разчитат и читалища, училища, спортни клубове и доброволчески групи" - отбелязват в писмото младежките организации.

Намираме за недопустима и необоснована смяната на изпълнителния директор на ЦРЧР, без публично оповестяване на мотивите за освобождаването му, както и без наличието на ясна процедура за избор на нов директор, се посочва в отвореното писмо.