Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Спорт

Светлана Станева ще се бие с една от трансбоксьорките след убедителна победа в Париж

   
Светлана Станева ще се бие с една от трансбоксьорките след убедителна победа в Париж

Светлана Станева (57 кг) започна с победа на боксовия ринг в Париж. Българката се справи без никакви проблеми с Микаела Уолш от Ирландия, като бе по-добрата във всички рундове.

Лошата новина е, че на четвъртфинала тя ще се изправи срещу Лин Ю Тин. Представителката на Тайван нашумя много в последните дни, тъй като от Световната боксова организация обявиха, че тя се е провалила на тестовете за доказване на пола.

Преди ден италианската боксьорка Анджела Карини хвърли бяла кърпа и се отказа само след 45 секунди на ринга срещу алжирката Имане Халиф, другата състезателка, която също не може да докаже, че е жена.

През миналата година Хелиф и Ю Тин бяха дисквалифицирани за световното първенство в Индия. Тогава бе съобщено, че хромозомните тестове на боксьорките са се излезли като XY (жените обикновено имат две X хромозоми, докато мъжете обикновено имат X и Y хромозома). Олимпийските игри обаче се организират от Международния олимпийски комитет, който приема, че щом по паспорт те са жени, тогава могат да се състезават като такива.

Иначе още за мача Станева - Уолш. Иралндката започна доста плахо, а българката също бе по-предпазлива, като опипваше почвата с десни прави. В средата на първия рунд Светла вкара ляв прав, а малко след отва Уолш за първи път влезе в атака, но неуспешно.

Към края на рунда Станева опита мощно дясно кроше, но не бе успешно в целта. В крайна сметка Уолш бе твърде пасивна и първият рунд бе доста скучен и почти без никакви разменени удари. Очаквано и петимата съдии отсъдиха рунда в полза на българката.

В средата на втория рунд Уолш се хвърли с двете ръце напред, което бе поредното ѝ странно действие. Ирландката опита да е една идея по-активна, но срещата отново не бе никак зрелищна. Към края на рунда Уолш получи указания да атакува повече с прави рундове. За втория рунд четри съдии го отсъдиха в полза на българката, а един в полза на ирландката.

В последния рунд Уолш тръгна по-рисково, но отново бе спряна от поредните десни прави от Станева. Последваха и няколко леви в целта. В последната минута Светлана осъществи чудесна контраатака с три удара. Уолш неспортсменски често при спряна игра или при клинч удряше българката - непозволено.