Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Свят

И Мелони се намеси в спора за "половата справедливост" в женския бокс

   
И Мелони се намеси в спора за \

Италианският премиер Джорджия Мелони обсъди въпроса за спора по отношение на половата справедливост в женския бокс с президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, след като италианската боксьорка Анджела Карини се оттегли от Олимпийските игри в средата на мача си в четвъртък, предава Ройтерс.

Карини се оттегли, след като получи серия от тежки удари от алжирската си съперничка Иман Хелиф, която миналата година не премина тест за полова принадлежност на Световното първенство.

Мелони заяви в четвъртък, че мачът на Карини срещу Хелиф не е бил равностоен. "По време на личната среща с Бах беше обсъден случаят със състезателката Иман Хелиф и въпросът за правилата за осигуряване на справедливост в спортните състезания," се казва в изявление на офиса на Мелони, добавяйки, че италианското правителство и МОК ще останат в контакт за това как да се справят с въпроса в бъдеще. Италия ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 2026 година.

Хелиф и двойната световна шампионка от Тайван Лин Ю-тинг бяха допуснати до участие в Париж, след като МОК миналата година отне статута на Международната боксова асоциация (IBA) като управляващ орган на бокса поради управленски проблеми и пое отговорността за боксовия турнир на Париж 2024.

И двете боксьорки бяха дисквалифицирани на Световното първенство през 2023 г. след неспазване на правилата на IBA, които забраняват на спортисти с мъжки XY хромозоми да участват в женски състезания. Споровете относно полови различия включват редки състояния, свързани с гени, хормони и репродуктивни органи. Някои хора с такива състояния са отгледани като жени, но имат XY хромозоми и нива на тестостерон в мъжкия диапазон.

Говорителят на МОК Марк Адамс заяви, че Хелиф е родена жена, регистрирана като жена, и се състезава като жена, добавяйки, че научно това не е случай на мъж, който се бие с жена. Той също така посочи, че има много злоупотреби и дезинформирани коментари онлайн, и че МОК е в близък контакт с Хелиф и Лин.

В същото време президентската канцелария на Тайван и бившият президент изразиха подкрепа за Лин, която има мач в петък следобед. Пан Мен-ан, секретар на президентската канцелария на Тайван, заяви, че подкрепя Лин и че е грешно тя да бъде подложена на унижение и вербални атаки само заради външния си вид и спорно решение в миналото.