Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Свят

Байдън и Харис посрещнаха освободените от Русия затворници

   


Президентът и вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и Камала Харис посрещнаха в петък двама от освободените от Русия затворници – журналистът от TheWallStreetJournal Еван Грешкович и морския пехотинец Пол Уилън, пише Mediapool.

Двамата са част от групата от общо 16 души, сред които има и отявлени критици на президента Владимир Путин. Те бяха освободени от руските власти ден по-рано. В замяна в Русия бяха изпратени осем души, излежаващи присъди в западни страни. Размяната бе извършена в Турция. Заедно с Гершкович и Уилън в САЩ пристигна и журналистката Алсу Курмашева. Самолетът им кацна във военно-въздушната база "Андрюс" край Вашингтон, а посрещането бе предавано на живо.

През 2022 г. Гершкович бе арестуван по подозрение в шпионаж. След това бе осъден на 16 години затвор.

Уилън беше задържан от агенти на руската Федерална служба за сигурност (ФСС/ФСБ) на 28 декември 2018 г. в московския хотел „Метропол“ също по обвинения в шпионаж. Той получи присъда в същия размер.

Неговият случай беше отнесен до най-високо равнище в американското правителство, а държавният секретар Антъни Блинкън подчерта, че срещу Уилън са повдигнати „фалшиви обвинения в шпионаж“ и съобщи, че той е третиран от Москва по различен начин от останалите затворници, за да бъдат засилени страданията на семейството му.

Уилън също отрече да е бил шпионин и обясни, че флашката, която е била намерена у него и беше посочена като доказателство за шпионската му дейност от руските власти, е съдържала снимки от ваканцията му в Русия, където е пристигал за сватбата на приятел.

Курмашева е руско-американска журналистка от "Радио Свободна Европа/Радио Свобода". Тя беше осъдена миналия месец на шест и половина години затвор за публикации срещу руската офанзива в Украйна. Курмашева е на 47 години и е живеела в Прага. Тя беше арестувана в Русия през октомври 2023 г., докато е на посещение при майка си.