Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Новини

Награждаването на последния жив член на ПБ на БКП разбуни духовете в парламента

   
Награждаването на последния жив член на ПБ на БКП разбуни духовете в парламента

Предложението за награждаване на бившия министър на културата Георги Йорданов от времето на диктатора Тодор Живков с най-високия ни орден „Стара планина“ предизвика скандал в 50-ото Народно събрание.

На вчерашното си заседание Министерски съвет реши да предложи на президента Румен Радев да удостои с орден „Стара планина“ първа степен Георги Йорданов за големите му заслуги в областта на културата и изкуството. Предложението е внесено от Министерството на културата, което в момента се оглавява от маестро Найден Тодоров.

По време на днешното заседание на Народното събрание едва не се стигна до бой между народни представители от БСП и ПП-ДБ.

Един от лидерите на ПП-ДБ и заместник-председател на парламента Атанас Атанасов започна да чете от парламентарната трибуна Закона за обявяването на комунистическия режим в България за престъпен. Докато четеше закона, който е приет в далечната 2000 г., около трибуната се струпаха депутати от БСП, начело с Георги Свиленски. Те се опитаха да му отнемат думата. На няколко пъти прекъсваха Атанасов, включително го питаха дали е участвал във Възродителния процес през 80-те години. За да успокои страстите председателят на парламента Рая Назарян даде 10 минути почивка.

След подновяване на работата, Атанасов обясни, че е прочел откъси от закона заради вчерашното решение на служебното правителство за Георги Йорданов, който е един от най-близките съратници на диктатора Тодор Живков. „Абсурдно е това, което се случва. Вярно е, че минаха 35 г. от смъкването на комунистическия режим, но българските граждани трябва да имат оценка за това какво се е случвало за тези 45 г., когато са съсипвани съдби на хора в държавата“, мотивира се Атанас Атанасов.

Българската култура да не става жертва на тяснопартийни интереси и предизборна кампания, призоваха депутатите от „БСП за България“ в пленарна зала. Те защитиха категорично предложението на МС Георги Йорданов да бъде награден с орден „Стара Планина“. Социалистите поставиха под съмнение мотивите за атаката срещу него и представиха достиженията, които са довели до предложението му за това високо звание.

„Инициативата за предложението на Георги Йорданов на орден “Стара планина“ идва от всички творчески съюзи у нас – журналисти, писатели, художници, композитори, читалищни деятели, редица именити българи, които са прославили страната ни в различни сфери. Той е безспорна личност за българската култура“, заяви депутатът Иван Ченчев.

Народният представител от левицата Георги Свиленски се спря на лицемерието на част от политиците, които сега се обявяват срещу награждаването на Йорданов, а самите те са служили на властта преди 1989 година. „Катерили сте се по раменете на БКП, за да станете голям прокурор. Сега се катерите по раменете на Георги Йорданов, за да станете голям политик. Няма да стане, не можете да го стигнете“, обърна се той към лидера на ДСБ Атанас Атанасов.

Скандалът отекна и в кулоарите на парламента и Столичната община, като се стигна до размяната на задочни реплики между Бойко Борисов и Васил Терзиев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като „междусемейна свада“ отношенията между „коалиционните партньори ПП-ДБ и БСП“. „Сега се бият за комунистическия режим на трибуната. Абсолютно съм солидарен с ген. Атанасов – незабавно министърът на културата и служебният премиер Главчев трябва да отменят това решение, което са взели за орден „Стара планина“ на Георги Йорданов, независимо от големия инициативен комитет“, призова той и поиска Атанасов да се разграничи и от „внуците на Държавна сигурност, които управляват града“.

Столичният кмет Васил Терзиев отговори на тази забележка на Бойко Борисов по следния начин: „Боли ме, когато най-важният ми гласоподавател се изказва така за мен, но животът е тежък, така че ще трябва да свикна. Но взимам си бележка, все пак г-н Борисов е гласувал за мен и неговото мнение е от изключителна важност в политиката на моята администрация, така че му благодаря, че е конструктивен критик и обещаваме, че ще се справяме все по-добре“, заключи той.

Служебният министър на културата маестро Найден Тодоров излезе с позиция за скандала, който се разрази в НС. „Не бива да смесваме културната с партийната политика. Както показват последните години, партийните страсти се превърнаха в пропаст в отношенията между хората. Ролята на културата е да обединява. Политиката акцентира върху различията между нас, а културата търси общото“, заяви той.

„Като музикант не мога да се отрека от композитори като Любомир Пипков, Филип Кутев или Александър Райчев (на когото дължим и съвременната версия на химна на България), защото са заемали ръководни позиции по време на комунизма. Както не мога да се отрека и от Панчо Владигеров или Веселин Стоянов“, обясни още Найден Тодоров.

Маестро Тодоров получи подкрепа от редица видни интелектуалци и общественици. „Забелязваме, че процесите на разпад и хаос, на подмяна на изконни ценности и идеали все по-ускорено се развиват и придобиват застрашителни мащаби. Един от поредните злощастни примери напоследък е ирационалната, да не кажем, абсурдна позиция на неколцина народни представители от една политическа партия, представена сега в парламента, които искат оставката на министъра на културата г-н Найден Тодоров. И какъв е конкретният повод? Това е подкрепата на министъра на предложение от група известни български творци във връзка с 90-годишнината на дългогодишния министър на културата и виден държавник Георги Йорданов да получи високо държавно отличие. Едва ли ще се намери сериозен български творец, който да не адмирира такова предложение, защото заслугите на Георги Йорданов за развитието на българската култура са огромни“, се казва в писмото подписано от 10 академици и издателя Иван Гранитски. Те припомнят, че маестро Найден Тодоров се радва на европейска и световна известност като маестро и диригент. Сред подписалите писмото са: акад. Георги Марков, акад. Владимир Зарев, акад. Богдан Петрунов, акад. Васил Гюзелев и др.

Припомняме, че Георги Йорданов е бил заместник председател на МС /1979-87 г./, министър на културата (1982-1989 г.), председател на Съвета за духовно развитие. Един от създателите на Фонд„ 13 века България“.

„Благодарение на него се реализира активна дейност за промотиране на българската култура зад граница, провежда се и последователна политика за стимулиране н националната ни култура във всички нейни аспекти и области. Предложението за награждаването е за цялостната му дейност за духовното въздигане на нацията и във връзка с 90-годишнината му“, са посочени като мотиви за награждаването му от МС. І БГНЕС