Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Коментари

Кючюк: Пеевски ще падне като Берлинската стена

   


Евродепутатът от ДПС-Доган Илхан Кючюк заяви, че лидерът на прогресивно намаляващата парламентарна група на ДПС Делян Пеевски ще бъде освободен, така както е паднала и Берлинската стена. 

"Колкото и да е силен един човек, колкото и широк гръб да има, няма как да спре свободната воля на членовете и симпатизантите на ДПС. Стени са се пропуквали – Берлинската стена падна, и този въпрос ще бъде решен", коментира Кючюк тази сутрин в ефира на bTV.

Автентичното ДПС е "за възстановяването на правовата държава, което включва общо управление без Пеевски и зависимостите в институциите в страната", каза евродепутатът. По думите му ДПС са длъжни да се опитат да направят правителство, защото има много важни въпроси за решаване – влизането в Шенген, в еврозоната.

ДПС-Доган няма да влезе в диалог с нито една партия, ако не се разграничи от "модела Пеевски", каза Кючюк. Той призова парламентарните формации да направят анализ и да кажат "къде застават", защото ДПС е "филтърът за демокрация". 

Според евродепутата "моделът на Пеевски" трябва да бъде разграден, защото е вреден за държавата.

"Не, не звучим като политическите ни опоненти, като го казваме това, но ние имаме нашата вина, затова че толкова години мълчахме и не знаехме за процесите, които се случват в държавата. (...) Макар Делян Пеевски все още да е председател на ДПС, той е нежелан от всички областни структури", каза Кючюк. 

По думите му няма воля, която да спре силната енергия, която се е събрала в редиците на ДПС. 

Той каза още, че Централният съвет на партията може да освободи Делян Пеевски от председателското място, но все още не е свикан. Кючюк добави, че ДПС не е организация, която се саморазправя, а която следва стриктна логика на политическо поведение. 

"На нас партията ни е ценна, ако Пеевски иска да я разруши, то ние мислим точно обратното. ДПС е партия и на бъдещето и в името на това бъдеще ние сме много внимателни с всеки един детайл в разговора за ДПС и ще го проведем доблестно и честно, без да дериберйстваме по студиата", заяви евродепутатът.

Вчера ДПС-Доган и ИТН се срещнаха в парламента, за да търсят общи приоритети за третия мандат и намериха много сходства. И двете формации се обявиха за "евроатлантици" и подкрепят идеята за запазване на плоския данък и ограничаване на главния прокурор.