Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

От досието: Доган топи турци и мюсюлмани войници, предупреждава ДС, че мечтаят за кипърски вариант

   
От досието: Доган топи турци и мюсюлмани войници, предупреждава ДС, че мечтаят за кипърски вариант

Ахмед Доган - иконата на българските турци и мюсюлмани в годините на прехода, „рицарят“, който се представя, че защитава правата и свободите им е работил за комунистите и ДС, при режима на Тодор Живков. Доган или агентът на ВКР „Ангелов“ е донасял по най-гнусния начин основно срещу турци,  мюсюлмани и Република Турция. 

Faktor.bg  публикува поредица от най-любопитните документи отдосието на почетния председател на ДПС. Предлагаме един много показателен документ, с автентичния почерк и подпис на Доган.

На 4 септември 1974 година, само няколко месеца след като е вербуван от службите почетният председател на ДПС собственоръчно е съставил донос от три страници, в които топи другарите си войници, които  са от турския етнос. Шпионира ги за връзки с  роднини в Република Турция, за настроенията ми за изселване и протестите им, че са им забранили изучаването на турския език в училище. Войникът „Ангелов“ разкрива настроенията на турчета и по отношение на кипърската криза. Те изразявали позиция, че българите са наплашени от турците. В Кипър турците били само 150 хил., но Турция веднага се намесели с военна сила, за да ги защити. В България били над един милион и това ги превръщало в тежка заплаха за държавата.

Благодарение именно на такива доноси от агенти и лакеи на режима на Живков и насаждането на измислената заплаха от искане на турска автономия е изработена през края на 70-те години и концепцията за смяната на имената и Възродителния процес. Целта е била създаването на етнически единна нация. 15 години по-късно пък през май 1989 г. Живков ще произнесе на закрито заседание на Политбюро на ЦК на БКП, че ако не изгонят няколко стотин хиляди турци от страната ще станем като Кипър. Така се дава старт на така наречената Голяма екскурзия, довела до изселването на над 300 хил. турци и мюсюлмани в южната ни съседка. Драма, която и до днес не може да бъде забравена и преживяна.

dogan2.jpg

dogan2_2.jpg

dogan2_3.jpg