Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Коментари

Най-малко 973 деца от индиански племена са загинали в интернати в САЩ до 1969 г.

   


Най-малко 973 деца от местни американски племена са загинали в интернати в САЩ в периода от 1819 до 1969 г., според федерален доклад, който призовава правителството на САЩ да се извини за 150-годишната политика на насилствена асимилация, предава Ройтерс.

Целта на тази политика е била да раздели децата от семействата им и да унищожи племенната идентичност. Много от загиналите деца са били погребани в 65 бивши училища в страната, като са били открити поне 74 маркирани и немаркирани места за погребения, според изследване на Министерството на вътрешните работи на САЩ, публикувано във вторник.

Това е вторият и последен доклад за интернатите, поръчан от министъра на вътрешните работи на САЩ Деб Хааланд, първия член на кабинета от местно американско племе. Хааланд, която е член на племето Пуебло от Лагуна в Ню Мексико, говори за ужасите, които нейната баба и други роднини са преживели, когато са били принудени да посещават тези училища. Докладът препоръчва начини, по които САЩ могат да поправят физическото и сексуалното насилие, което поколения деца са претърпели, като са били лишени от имената си и са им е било забранено да говорят на своите езици.

Помощникът на секретаря по индианските въпроси Брайън Нюланд, член на общността на индианците от Бей Милс (Оджибве) написа в предговора към изследването, че федералните политики са били насочени към разрушаването на племенните култури и традиции.

Министерството е успяло да идентифицира 18 624 деца, които са влезли в системата на федералните интернати за инданци между 1819 и 1969 г., макар че много повече са посещавали тези училища.

Докладът разкрива, че най-малко 59 религиозни групи са получавали финансиране от правителството на САЩ за управление на тези училища, като 210 от 417 училища са били управлявани от религиозни институции.

САЩ са похарчили над 23,3 милиарда долара (в стойности, коригирани за инфлацията към 2023 г.) за управление на училищата и свързаните с тях асимилационни политики в периода между 1871 и 1969 г.

Докладът препоръчва подобна сума да бъде инвестирана в мерки за преодоляване на поколенческата травма, причинена от тези училища, която включва злоупотреба с наркотчини вещества и кризата с изчезнали и убити жени и роднини от местни американски племена.