Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Радев за Пеевски: Изнервен е, но това е лична драма

   


„Не се меся във вътрешните дела на партиите. Няма да допусна да бъда замесван в долнопробни конспирации. Но явно, когато имаш амбиции да управляваш цялата държава, а не можеш да управляваш собствената си партия, е нормално да си изнервен”, пише Dnes.

Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти изказване на председателя на ДПС Делян Пеевски, в което той обвини държавния глава за разцеплението на партията.

„Не мислите ли, че прекалено дълго медиите ни занимават с личните тревоги и вълнения на въпросния господин, които опитват да ни се представят като обществен въпрос? Това е лична драма, която върви към своята развръзка”, допълни той.

Президентът отбеляза, че ако се обърне внимание на „злополучния ремонт на Конституцията” и последвалите решения на Конституционния съд, ще се види, че те водят до парадоксални резултати.

„Нямаме съдебна реформа, но имаме управление без никаква политическа отговорност в момента. Хора с двойно гражданство не могат да бъдат министри, но могат да са народни представители. Тоест могат да избират и контролират министрите, да коват закони и да вземат важни решения относно националната сигурност”, посочи Радев.

Оценката на президента за „този експеримент с шестата поправка в основния закон” е, че той не само не е постигнал целта за заявената реформа, но и съществено е разклатил конституционните устои на държавата.

Относно политическата обстановка у нас Радев каза, че ще изчака резултата от консултациите на „Има такъв народ”.