Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини

Пожарът в община Струмяни продължава да се разпространява

   


Пожарът, който избухна във вторник в община Струмяни, продължава да се разпространява в западна посока и вече обхванал около 10 000 декара, каза шефът на пожарната в Благоевград комисар Валентин Василев в сряда сутринта. Той призна, че към момента все още има опасност за населените места, пише Mediapool.

Преди ден бяха евакуирани две села, а в сряда екипите на пожарната ще опитват да ограничат разпространението на пожара по целия му периметър.

“Имаме уверението, че през деня ще се включи и летателна техника“, каза още комисар Василев. Самолетите ще обливат западния фронт на пожара, който е обхванал горска растителност.

Гасенето по въздух ще се извършва с двата френски самолета, изпратени по Механизма за гражданска защита на ЕС. Очаква се потвърждение дали в гасенето ще се включат и български военни хеликоптери.

Край Струмяни са струпани над 20 екипа на пожарната, военнослужещи, горски служители и аварийното звено на Столична община. В района са съсредоточени над 40 служители от държавни горски стопанства с осем автомобила под ръководството на директора на Държавно горско стопанство – Струмяни.

Горските служители са разпределени на възлови места, тъй като познават добре района, с цел да подпомагат служителите на пожарната.

Има готовност за евакуация на настанените в социални услуги в село Каменица потребители, каза областният управител на Благоевград Георги Динев.

Продължават действията и във връзка с пожара на българо – гръцката граница, каза комисар Валентин Василев и допълни, че вследствие на вчерашната обстановка в община Струмяни, гасенето в Славянка се извършва основно с механизирана техника.