Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Развлечения

Слънчевите бури може да предизвикат още полярни сияния тази вечер

   
Слънчевите бури може да предизвикат още полярни сияния тази вечер

Масивни експлозии на Слънцето предизвикаха предупреждения за геомагнитни бури. Те могат да предизвикат ослепителни полярни сияния в северната част на САЩ, Европа и южната част на Австралия тази вечер, предаде АФП.

През май най-мощната геомагнитна буря на Земята от повече от две десетилетия насам озари нощното небе с цветни светлинни шоута на нетипични за това места като Хаваите, Испания, Южна Африка и на други места - далеч от крайните географски ширини, където обикновено се наблюдават.

Тези бури се причиняват от изхвърляния на коронална маса (CME) - ерупции на плазма и магнитни полета от Слънцето, които достигат Земята за дни.

Най-малко четири CME, които избухнаха през последните дни, се насочват към Земята, съобщи базираната в САЩ Национална океанска и атмосферна администрация (NOAA).

Те ще достигнат планетата ни от днес до 1 август, като за тези дни NOAA е обявила "наблюдение за геомагнитни бури".

Но най-голямата активност най-вероятно ще настъпи именно днес - обявено е силно предупреждение за геомагнитна буря G3, заявиха от НОАА.

Рекордните бури през май бяха класифицирани като най-екстремното ниво G5. Това означава, че всички потенциални полярни сияния тази седмица едва ли ще се отклонят толкова далеч или ще бъдат толкова мощни, колкото тези, наблюдавани по-рано тази година.

Но ако сегашната прогноза е вярна, в късните вечерни часове във вторник в САЩ "полярно сияние може да стане видимо на юг, в североизточната част на САЩ, през горната част на Средния Запад и през останалите северни щати, включително северната част на Орегон", добавиха от НОАА.

"С малко късмет" полярно сияние - известно още като северно сияние - може да се наблюдава и в райони като Англия, Северна Германия, Нидерландия и Белгия, според уебсайта SpaceWeatherLive.

Австралийското бюро по метеорология заяви, че поредицата от CME, които ще ни достигнат през следващите няколко дни, означава, че в някои райони може да се наблюдава полярно сияние. /БГНЕС