Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Започнаха преговорите на ИТН с близките депутати до Николай Марков

   
Започнаха преговорите на ИТН с близките депутати до Николай Марков

Започна срещата на „Има такъв народ“ (ИТН) с останалите независими депутати от „Величие“ – Николай Марков, Дарин Георгиев, Виктория Василева, Росица Калинова, Христо Борисов Георги Куков и Етиен Леви, предаде репортер на БГНЕС.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов даде начало на разговорите, като обяви пред нечленуващите в парламентарна група депутати, че целта на срещата е да се направи опит за намираме на общи допирни точки за съставяне на евентуална управленска програма, която да изпълни едно правителство с третия мандат.

Сред основните приоритети за ИТН са мерки в сектор правосъдие и държавно устройство, като целта е гражданите да имат досег до съдебната власт и улеснение на достъпа им до правосъдие. От ИТН предлагат промени в Закона за съдебната власт, с които да се ограничат правомощията на главния прокурор, както и промени Гражданско-процесуалния кодекс и пр.

Станислав Балабанов обясни, че друг приоритет за тях е „хората да бъдат питани по всички важни теми, които касаят техния живот“ чрез „демократичното оръжие, наречено референдум“, посочвайки, че в деловодството на Народното събрание вече е внесен законопроект, като една от поправките, които се предвиждат, е вместо за 3 месеца подписите да се събират за 6 месеца.