Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Свят

И Ердоган осъди "неморалното отношение" към християните на откриването на Олимпиадата

   
И Ердоган осъди \

Турският президент Реджеп Таип Ердоган осъди церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж заради „неморалност спрямо всички християни“, предаде БГНЕС с позоваване на АФП. Той заяви, че ще се обади на папа Франциск, за да обсъдят проблема.

„Ще се обадя на папата колкото се може по-скоро, за да споделя с него за неморалността, извършена срещу християнския свят и срещу всички християни. Олимпийските игри се използват като инструмент за извращение, който покварява човешката природа.“ - каза Ердоган на заседание на своята партия.

Припомняме, една от сцените, която беше оприличена на „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи, беше определена като непристойна от църковните среди. В действителност препратката не е към библейюския сюжет, а към родината на Олимпийските игри древна Елада и олимпийските богове  - съответно към оргийния характер на празненствата, свързани с бога на виното Дионис. Сцената е вдъхновена от картина на Ян ван Билджерт, изобразяваща сватбата на богинята Тетида и митичния герой Пелей. На нея са изобразени гръко-римски божества:  Минерва, Диана, Марс и Венера, придружени от Купидон, също и Аполон с лирата си, и Нептун.

Въпреки това, организаторите се извиниха на християните, които са се почувствали засегнати, като уточниха, че не са искали да обидят ничии религиозни чувства.