Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини

Съдът пусна нападателя на Дебора под домашен арест

   


Магистратите от Районния съд - Пловдив измениха мярката за неотклонение на Георги Георгиев, подсъдим за обезобразяването на Дебора Михайлова с макетно ножче, от най-тежката "задържане под стража" в домашен арест, която ще изтърпява в Стара Загора. Ще му бъде сложена електронна гривна за радиочестотно наблюдение, съобщи БТА.

Аргументите на решението на съда е фактът, че е изтекъл значителен период от време, в който Георгиев е бил в ареста.

"Съдът се съобрази с нашите мотиви и измени мярката за неотклонение на Георгиев. Те бяха основно в посока изтеклия значителен период от време - повече от година, както и извършените множество процесуално-следствени действия и липсата на каквато и да било опасност от укриване или извършване на друго престъпление. За момента решението ни удовлетворява", коментира адвокатът на Георги - Валентин Димитров.

Като допълнителна мярка за процесуална принуда на подсъдимия бе забранено да напуска страната.

Наблюдаващият прокурор Десислава Калайджиева каза, че ще се възползва от правото на обвинението да протестира определението на съда, което трябва да стане в рамките на седем дни.

Два часа продължи разпитът при закрити врати на майката на Дебора Михайлова. Тя бе един от двамата свидетели, които дадоха показания днес. След изслушването жената отказа коментар. Самата Дебора не се яви на делото. Момичето бе разпитано преди дни и дава показания близо 5 часа. Преди заседанието Дебора коментира само, че иска тази едногодишна агония да свърши.

"Вече не изпитвам нищо към него, дори ако го срещна, нищо няма да му кажа", добави момичето, която тази година завърши училище.

Другият защитник на Георги - Петко Кънев, обясни, че са излезли "много интересни факти, които не ни бяха известни досега". По думите му се оказало, че "музикалният клип на Дебора, за който пред обществото беше изтъкнато, че е жест от въпросния певец към нея за това, което ѝ се е случило, в действителност е бил платен". Това казала майката на Дебора, твърди Кънев и добави, че в показанията на майката е имало доста противоречия.

След представянето на експертизите ще бъде разпитан и 26-годишният Георги Георгиев. Срещу него има три обвинения. 

Първото е, че с особена жестокост чрез нанасяне на удар с юмрук в областта на главата и чрез нанасяне на 18 прорезни рани с макетен нож по тялото е причинил на 18-годишната Дебора двустепенна средна телесна повреда, което е довело до разстройство на здравето, временна опасност за живота и обезобразяване на части от тялото. Деянието е извършено по особено мъчителен начин за пострадалото лице. За това престъпление закона предвижда наказание от 2 до 10 години.

Второто обвинение е, че мъжът е принудил Дебора да претърпи нещо против волята й и я подстригал, като употребил за това сила и я е удрял с юмруци. Законът предвижда за това престъпление до 6 години затвор.

Третото обвинение е, че от април до 25 юни шест пъти я е заплашвал с убийство. За това престъпление се предвиждат също до 6 години.

Следващото заседание на съда е насрочено за 12 септември.