Петък, 20 Сеп 2024
           
Свят

Президентът на Финландия: Украйна и Зеленски са в много по-силна позиция, топката е в полето на Русия

   
Президентът на Финландия: Украйна и Зеленски са в много по-силна позиция, топката е в полето на Русия

"Достигната е точката, в която трябва да започнат преговорите между Украйна и Русия. Изтеглянето на руските войски от окупираните територии не трябва да е предпоставка за това", каза финландският президент Александър Стуб в интервю за Le Monde.

Според него желанието на Украйна да види руската страна на втората световна среща на върха е "правилно изиграване на картите“ от президента Володимир Зеленски.

"От самото начало той искаше да вземе инициативата в процеса на обсъждане. Сега топката е в полето на Русия. Украйна и Зеленски са в много по-силна позиция, отколкото преди два месеца. Те получават оборудването и бюджетите, необходими за поддържане на позициите си. Повече не сме в ситуация, близка до отчаянието, в което бяхме през пролетта с блокирането на американската помощ и трудностите на Европа при доставката на оборудване за Киев“, обясни Стуб.

На въпрос дали е дошъл моментът да се говори за преговори или териториални отстъпки от страна на Украйна, президентът на Финландия отговори, че е необходимо да се прави разлика между възможен дискусионен процес и мир.

"Влизането в преговори не означава да се правят отстъпки. За успеха на този процес Зеленски се нуждае от четири елемента. Първият са териториите, които сега са окупирани от Русия, и това ще бъде единствено негово решение. Второ, Украйна се нуждае от гаранции за сигурност. И тук ние можем да помогнем чрез двустранни споразумения и възможен път към НАТО и, разбира се, Европейския съюз, трябва да бъде осигурено правосъдие за преследване на руските военни престъпници. И накрая, Зеленски се нуждае от подкрепа, за да възстанови страната си“, добави той.

"Трябва да убедим страните от Юга, че това, което Русия прави, е империализъм. В техен интерес е да сложат край на този конфликт. Ако Си Дзинпин искаше да спре войната, той можеше да се обади на Путин и да му каже: "Стига!“. Китай може да направи много, за да сложи край на боевете, защото той има силна позиция спрямо Русия“, казва политикът.