Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Свят

Протестите във Венецуела срещу Мадуро се ожесточават

   


Венецуелската опозиция заяви, че разполага с доказателства, че е спечелила изборите, за които претендира президентът Николас Мадуро. Това се случва, докато в цялата страна избухват антиправителствени протести, а полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите в столицата Каракас, пише OFFNews.

След обявяването на Мадуро за победител в оспорваните избори протестиращите излязоха по улиците, включително в близост до президентския дворец „Мирафлорес“ в Каракас. Много от хората организираха демонстрации „cacerolazo“ в цялата страна. Това е традиционен латиноамерикански протест, при който хората удрят с тенджери и тигани.

„Не искам злато, не искам CLAP (правителствената програма за хранителна помощ), искам Николас (Мадуро) да напусне“, скандираха протестиращите, докато удряха кухненските съдове.

В Каракас тежко въоръжени полицаи пуснаха сълзотворен газ, за да разпръснат тълпата. На други места полицията правеше бариери от щитове и палки.

В Коро, столицата на щата Фалкон, протестиращите ликуваха и танцуваха, когато събориха статуя, изобразяваща покойния президент Уго Чавес, ментор на Мадуро.

Неправителствената организация "Венецуелска обсерватория на конфликтите" съобщи, че към 18:00 ч. е регистрирала 187 протеста в 20 щата. Обсерваторията също така заяви, че „са докладвани многобройни актове на репресии и насилие, извършени от паравоенни колективи и сили за сигурност“.

В пряко предаване от президентския дворец Мадуро заяви, че силите му действат срещу протестиращите, които той нарече насилници. Въоръжените сили отдавна подкрепят Мадуро и няма признаци лидерите да се отцепват от правителството.

„Следим всички прояви на насилие, насърчавани от крайната десница. Мога да кажа на народа на Венецуела, че ако те са причинили вреда, ние действаме. Ние вече знаем този филм, така че още веднъж, заедно с гражданския, военния и полицейския съюз действаме. Вече знаем как действат те“ каза той.

Поне двама души са били убити във връзка с преброяването на гласовете или протестите. Първият е през нощта в граничния щат Тачира, а другият е в град Маракай, щата Арагуа, в понеделник.

Министърът на отбраната Владимир Падрино предупреди да не се допуска повторение на „ужасните ситуации от 2014, 2017 и 2019 г.“. През тези години по улиците излязоха антиправителствени протестиращи и стотици бяха убити.

В понеделник изборните власти съобщиха, че Мадуро е спечелил трети президентски мандат с 51% от гласовете, удължавайки социалистическото управление до четвърт век.

Опозицията обаче заяви, че 73% от преброените гласове, до които има достъп, показват, че нейният кандидат Едмундо Гонсалес е спечелил безапелационна победа, като е получил повече от два пъти повече гласове от Мадуро.

Независими социолози нарекоха твърдението на Мадуро за победа неправдоподобно, а правителствата във Вашингтон и на други места веднага се усъмниха в резултатите и призоваха за пълно преброяване на гласовете.

Външният министър на Уругвай Омар Паганини заяви в интервю за CNN в понеделник, че неговото правителство „никога“ няма да признае Мадуро за победител, заявявайки, че опозицията очевидно е спечелила.

Правителството на Перу нареди на венецуелските дипломати да напуснат държавата в рамките на 72 часа, позовавайки се на „сериозни и произволни решения, взети днес от венецуелския режим“. В Перу има една от най-големите общности на венецуелски мигранти, повечето от които са избягали от родината си през последните години.

Лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо, на която беше забранено да участва в изборите, призова в публикация в X късно в понеделник поддръжниците си да излязат на шествие във вторник.

„Скъпи мои венецуелци, утре се събираме като семейство, организирано, демонстрирайки решимостта си да направим така, че всеки глас да има значение и да защитим истината“, каза тя.

Хорхе Родригес, депутат от управляващата партия и ръководител на предизборната кампания на Мадуро, призова привържениците на правителството да се включат в шествия до президентския дворец, за да подкрепят правителството.