Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Коментари

Богдана Панайотова предварително е гласена за главен архитект на София

   


Архитект Богдана Панайотова вече изпълнява длъжността главен архитект на София до нов конкурс. Както знаете в петък късния следобед бившият главен архитект Здравко Здравков подаде оставка. Според специалисти, за да се заеме позицията изпълняващ длъжността главен архитект на София, лицето трябва да бъде държавен служител. Тоест или служител, например директор на дирекция в "Направление архитектура и градоустройство," или някой от главните архитекти на районите на София. Според източници на ABCnews в направление архитектура и градоустройство, Богдана Панайотова е била назначена в един от отделите там в четвъртък. Вероятно, за да може законно да заеме длъжността и. д. главен архитект на София. 

Назначаването на Панайотова макар и временно, е меко казано неподходящо, защото нейната фирма "Ен Ар консулт" е надзорник на голяма част от инфраструктурите проекти в София и страната. Това е надзорната фирма на всички проекти за метрото, на проточилия се цели три години ремонт на трамвайната линия номер 5 и др. Но наистина скандалното е, че тази фирма беше надзорник на ремонтите на язовирите, които се оказаха в последствие незаконни. Вече има решения на съда в тази посока едно, от които издадено от съда в Сливен за ремонт на язовир Кара дере. Държавната компания "Монтажи" заедно с "Ен Ар консулт" оспорват заповед на ДНСК, с която се обявява ремонтът за незаконен. Сливенският съд отхвърля жалбата на двете дружества и оставя в сила заповедта на ДНСК. В миналото Богдана Панайотова се е опитвала многократно да оказва натиск над Министерството на регионалното развитие и благоустройството да отменят своите решения. Тя имаше изказвания в комисията по регионално развитие в парламента като беше допусната като гост на депутата от ГЕРБ Николай Нанков, който е бивш министър на регионалното развитие и бивш заместник-министър на същото ведомство. 

Освен това напористата архитектка имаше отворено писмо към регионалното министерство, когато то беше оглавявано от Андрей Цеков по време на сглобката, в което твърдеше, че всички действия на държавните органи са незаконносъобразни въпреки, че досега съдебната практика показва тъкмо обратното. 

Фирмата на Панайотова също така е била надзор на някой от проектите за магистрали, както и спортни зали в страната. Последните две години в гилдията постоянно се говори и нейното име се спряга като възможен министър на регионалното развитие, както в служебните правителства, така и в редовните. Миналата година Панайотова излезе от участието си в управлението на няколко фирми и дружества вероятно като подготовка и очакване да заеме висш държавен пост.

Екип на ABCnews