Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Политика

Хората на Доган са готови за разговори по третия мандат - от ИТН ги поканиха на среща

   
Хората на Доган са готови за разговори по третия мандат - от ИТН ги поканиха на среща

Депутатите, които засвидетелстваха лоялност към почетния председател на ДПС Ахмед Доган, ще отидат на разговори с "Има такъв народ" за сформиране на правителство с третия мандат.

Това стана ясно от изявление на Тимур Халилов, който заедно с колегите си, напуснали парламентарната група на ДПС под ръководството на Делян Пеевски, има готовност за среща с представителите на ИТН. 

Същевременно от ИТН изпратиха покана за разговор с независимите народни представители от ДПС за утре от 16:00 часа в зала 1 на Народното събрание, предаде БНР. 

Още през миналата седмица депутатите, гравитиращи към Доган, изпратиха принципна позиция, с която декларираха, че биха участвали в разговори за кабинет с третия мандат. 

В позицията си от миналата седмица, заявена от Джевдет Чакъров, председател на ДПС, се посочва, че това е принципен разговор, в който ще се търсят "общи цели и приоритети за стабилизация и развитие на страната". В нея се посочва, че шансът за съставяне на правителство в рамките на този парламент е минимален, но такива разговори биха били полезни в бъдеще.

Парламентарната група на ДПС няма да участва в преговори за съставяне на кабинет с третия мандат - не защото не вярва в необходимостта от това България да има "стабилно и отговорно правителство", а защото не приема "с евтин популизъм и клишета да се губи ценно политическо време на страната". Това се посочва в позиция на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, разпространена от пресцентъра на партията във връзка с връчения днес трети проучвателен мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Има такъв народ".

"Празното говорене на ИТН, което показва политическата им немощ, и напъните на временния обитател на “Дондуков“ 2 са имитация на политика и отсъствие на отговорност пред хората. Освен това ние сме категорични - не можем да работим с проруската партия “Възраждане” и това за нас е единствената, непристъпна червена линия." - се казва още в позицията. 

"БСП за България" ще отиде на среща с "Има такъв народ" при официална покана за разговори за третия мандат за съставяне на правителство, заяви от своя страна Борислав Гуцанов, председател на парламентарната група на БСП.