Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Новини

Кабинетът готов да плати наема на Webit в НДК, но без други ангажименти

   
Кабинетът готов да плати наема на Webit в НДК, но без други ангажименти

Правителството предлага да подкрепи Международното изложение Webit, като заплати сумата по наемане на Националния дворец на културата, където трябва да се проведе събитието през октомври месец тази година. Наемът ще е в размер на 350 хиляди лева.

Това съобщават днес от Министерство на икономиката и индустрията, като това е първото прессъобщение, с което някое от трите министерства, включени в първоначалния план за съучастие на правителството на България на международното изложение, дава яснота дали са извършени някакви действия за това до този момент. Трите министерства са Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на иновациите и растежа и Министерството на образованието и науката.

Миналата седмица правителството на Димитър Главчев се разграничи от продажбата на билети в рамките на изложението, които предвиждат прием от страна на министър-председателя, а от няколко седмици организаторът Пламен Русев с отворени писма и постове в социалните мрежи обвинява държавната администрация в бездействие. Той предупреди, че случаят може да се разрасне в международен скандал.

От прессъобщението на МИИ днес става ясно, че правителството не се отказва напълно от проекта и решението на предишното правителство да бъде партньор на Международното изложение Webit.

Проведена е среща между представители на трите министерства с организаторите на Webit, на която е обсъдено средствата, които ще бъдат изразходвани от държавния бюджет, да бъдат намалени. През февруари за целта са били одобрени допълнителни разходи в размер на 4 700 000 лв. по бюджета на трите министерство. Искането за намаляване на средствата се прави с аргумент за целесъобразност и от прессъобщението става ясно, че предложението е да се остане на ниво плащане на наема.

Освен това се добавят и други аргументи - неяснота за първоначалната концепция на участието и затруднения по отношение на поетите ангажименти. От фондацията, организатор на Webit не е постъпвала документация, така че да се прецизират дейностите, което затруднява организирането на участието на страната и възпрепятства обоснованото разходване на държавни средства от такъв мащаб, пишат от МИИ. Също така самата инициатива Бранд България не е разработена и разписана, а и самата инициатива е преустановена, се посочва в прессъобщението на МИИ.

Освен това с решението на МС от началото на годината, което не се посочва обаче кое е, е било предвидено всяко едно от трите министерства да сключи договори за наем на площ за изграждане на три щанда, като средствата са в размер на 350 000 лв. за площ от 500 кв. м и съответно 700 000 лв. за площ от 1000 кв. м. Тези суми е било планирано да се заплатят извън средствата за наем на НДК. Това "противоречи на всички нормативно установени изисквания и правила за разходване на публични средства и не предполага самостоятелно наемане на площ от страна на трите ведомства, още повече че в посочените суми не се включва изграждане на щанд и неговото вътрешно оформление". Не е ясно и дали фондация Webit е включила други ангажименти в посочените суми.

Също така е поет и друг ангажимент, възложен на МОН и МИР, за закупуването на общо 4500 билета за участие във форума, включително на ученици, учители и студенти. Тези билети се оценяват на 500 лв., а пък времето на провеждане на събитието прекъсва учебния процес през октомври месец. Припомняме, че МОН миналата седмица пусна за обществено обсъждане графика за следващата година и той не предвижда есенна ваканция за учениците. 

Трети ангажимент е бил осигуряването на видео техника, обзавеждане, печатни материали, транспорт, хотелско настаняване и кетъринг от страна на МИИ в размер до 700 000 лв.

На този етап липсва отговор от страна на организаторите на изкането за намаляване на средствата държавно участие в международното изложение.