Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини

Пострадалите от пожарите земеделци от Южна България получават 19 камиона дарена продукция

   
Пострадалите от пожарите земеделци от Южна България получават 19 камиона дарена продукция

Земеделските производители в Южна България, пострадали от пожарите, получават 19 камиона дарена продукция. Дарението е направено от сдружение "Обединени земеделски производители", съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

За транспортирането на продукцията е помогнало земеделското министерство.

Днес към района на община Свиленград са отпътували първите седем камиона със слама, люцерна и сено, както и една гондола с 25 тона пшеница. Останалите 12 камиона с дарена продукция ще бъде транспортирана в следващите дни. Помощта за пострадалите от пожари животновъди е предоставена от фермери от Перник, Драгоман и Сапарева баня, като събирането на фуража е подпомогнато и от кмета на община Брезник Васил Узунов.

Председателят на сдружението Венцислав Митков благодари на ръководството на Министерството, което пое изцяло разходите по транспорта на събраното дарение. Той подчерта, че това е пример за добра координация между браншова организация и институциите.

По думите на земеделският министър Георги Тахов, който беше на посещение в Брезник, през изминалата седмица четирима от най-пострадалите стопани, с изцяло унищожени ферми от пожарите, получиха индивидуална помощ по de minimis в размер на 180 000 лева. Той допълни, че към момента за областите Ямбол и Хасково има подадени около 130 заявления за форсмажорни обстоятелства.

С цел улеснение на стопаните, които са пострадали от това бедствие, от днес създадохме и изнесени работни места, именно в районите на пожарите, за да не се налага стопаните да ходят в Областните и Общинските дирекции по земеделие. По този начин искаме максимално да улесним фермерите, както и да намалим административната тежест, каза още Тахов.

Георги Тахов посочи, че земеделското министерство е направило всичко, което зависи от него относно осигуряване на средствата по втория транш по така наречената "украинска помощ" за 2024 г. Той допълни, че е изпратено предложение за изплащане на помощта до председателя на Народното събрание, както и до председателите на съответните парламентарни комисии. "Необходимите средства в бюджета са около 320 млн. лв.", подчерта министърът на земеделието и храните.