Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини

С конституционна поправка Байдън отменя имунитета на Тръмп

   
С конституционна поправка Байдън отменя имунитета на Тръмп

Президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви детайли от плановете си за неотложни реформи във Върховния съд, доминиран от републиканците, предаде АФП. Това е смел, но дългосрочен ход.

81-годишният демократ призова за конституционна поправка, която да отмени неотдавнашното решение на Върховния съд, подкрепящо претенциите на Доналд Тръмп за президентски имунитет, съобщават от Белия дом.

Той също така настоя за ограничаване на мандата на съдиите от Върховния съд, който в момента е пожизнен. Това се случи след шокиращи решения, като отмяната на правото на аборт в цялата страна.

Байдън ще разкрие плановете си в реч в Остин, Тексас по-късно днес. Той ще се стреми и към прилагането на етичен кодекс след поредица от скандали.

Президентът потвърди, че ще се стреми към реформите по време на обръщение в Овалния кабинет миналата седмица, в което очерта приоритетите си, след като реши да се откаже от участие в изборите през 2024 г. Но почти няма надежда, че плановете ще преминат през дълбоко разделения Конгрес.

„Тази нация беше основана на прост, но дълбок принцип: Никой не е над закона - нито президентът на Съединените щати, нито съдиите от Върховния съд на Съединените щати. Никой.“ - категоричен е Байдън.

„Това, което се случва сега не е нормално и подкопава доверието на обществеността в решенията на съда, включително тези, които засягат личните свободи. Сега сме в нарушение.“ - констатира той.

Въпреки че шансовете им са малки, предложените реформи отразяват недоволството от съда, пълен с назначени от Тръмп съдии. Те идват в момент, когато проучванията на общественото мнение показват нарастваща загуба на доверие към институцията.

Белият дом съобщи, че Байдън и вицепрезидентът Камала Харис „очакват с нетърпение да работят с Конгреса“ по плановете. Харис е предполагаемият кандидат на Демократическата партия за изборите през ноември.

Преди това Байдън се противопоставяше на призивите за преразглеждане или реформиране на съда, съставен от девет пожизнено назначени съдии. Сега държавният глава на САЩ ще се стреми към ограничаване на 18-годишния мандат на съдиите от Върховния съд, като нови съдии се назначават на всеки две години. /БГНЕС