Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Коментари

Андрей Райчев: В ДПС се води непредвидима война

   
Андрей Райчев: В ДПС се води непредвидима война

В Движението за права и свободи има политическа война между двама души, които никога не са претърпявали загуби. Напълно непредвидимо е какво ще стане. Това заяви пред БНР социологът Андрей Райчев.

По думите му успехът на Ахмед Доган се дължи на това, че е осигурил израстване на капиталистическа класа. Там израсна буржоазия и Пеевски има особен диалог с нея. Той е ефективен за тях, подчерта Райчев.

Социологът отбеляза, че го има аспектът стари-нови. Тези, които са строили ДПС, са повече към Доган. Но ги има и младите лъвчета. Процесът е много драматичен. Върху ДПС наистина се държи етническия мир в България, добави Райчев.

Шансовете за съставяне на правителство са малки, но в политиката винаги има такива, обясни социологът, визирайки връчването на третия проучвателен мандат на ИТН.

"Разговорите ще имат ефект само при едно условие – ако ГЕРБ склони да говори. Към този момент обаче не изглежда така. Ако изборите са изгодни за някого, то това е за тях", защото единственият, който не е застрашен, е Бойко Борисов и защото партията му не се тресе отвътре.

Бойко Борисов ще е едно до 5 ноември и след това ще е друго, прогнозира Райчев, като обясни, че на тази дата се провеждат изборите за президент на САЩ, на които Тръмп има шанс за победа.

"Борисов е под базово подозрение от демократите, свързано с "Южен поток", смята социологът. 

Според него ако Тръмп спечели, ще престане да е необходимо да държим проукраински и антируски речи. Ще престане да съществува подозрението дали си евроатлантик. Ще стане възможно Борисов да инициира активни действия, без да се държи за полата на ДБ, коментира Райчев.