Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Свят

Израел предупреди Ердоган, припомняйки му съдбата на Садам Хюсеин

   
Израел предупреди Ердоган, припомняйки му съдбата на Садам Хюсеин

Израелският външен министър Израел Кац предупреди турския президент Реджеп Тайип Ердоган след заплахата му за военна намеса: "Ердоган върви по стъпките на Садам Хюсеин и заплашва да нападне Израел. Той трябва само да си спомни какво се случи там и как завърши", написа Кац в платформата X.

През 2003 г. американските войски нахлуха в Ирак. Военната операция доведе до свалянето на тогавашния иракски диктатор Садам Хюсеин. Три години по-късно Хюсеин бе екзекутиран заради кланетата срещу кюрди и шиити.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши Израел с военна намеса. "Както влязохме в Нагорни Карабах, както влязохме в Либия, така ще постъпим и с тях", заяви Ердоган, визирайки Израел, в реч по време на събитие, организирано от неговата управляваща партия ПСР.

Той имаше предвид конфликта в Нагорни Карабах, където Ердоган подкрепи освен дипломатически конфликтната страна Азербайджан и с безпилотни самолети. В гражданската война в Либия Анкара подкрепя международно признатото правителство с военно оборудване и персонал.

В речта си Ердоган похвали напредъка, постигнат в турската отбранителна индустрия, и продължи: "Трябва да бъдем много силни, за да не може Израел да прави тези нелепи неща в Палестина", каза Ердоган.

От началото на войната в Газа отношенията между Израел и Турция се влошиха драстично. Ердоган описа ислямистката организация Хамас като "освободителна организация" и сравни израелския министър-председател Бенямин Нетаняху с Адолф Хитлер. В средата на юли Ердоган заяви, че страната му повече няма да се съгласява на сътрудничество между НАТО и неговия партньор Израел в бъдеще, докато не бъде постигнат устойчив мир в палестинските територии.