Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Свят

Израелският външен министър: Ердоган върви по стъпките на Садам Хюсеин

   


Израелският външен министър Израел Кац предупреди турския президент Реджеп Тайип Ердоган след заплахата му за военна намеса: "Ердоган върви по стъпките на Садам Хюсеин и заплашва да нападне Израел. Той трябва само да си спомни какво се случи там и как завърши", написа Кац в платформата X, пише News.

През 2003 г. американските войски нахлуха в Ирак. Военната операция доведе до свалянето на тогавашния иракски диктатор Садам Хюсеин. Три години по-късно Хюсеин бе екзекутиран заради кланетата срещу кюрди и шиити.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши Израел с военна намеса. "Както влязохме в Нагорни Карабах, както влязохме в Либия, така ще постъпим и с тях", заяви Ердоган, визирайки Израел, в реч по време на събитие, организирано от неговата управляваща партия ПСР.

Той имаше предвид конфликта в Нагорни Карабах, където Ердоган подкрепи освен дипломатически конфликтната страна Азербайджан и с безпилотни самолети. В гражданската война в Либия Анкара подкрепя международно признатото правителство с военно оборудване и персонал.

В речта си Ердоган похвали напредъка, постигнат в турската отбранителна индустрия, и продължи: "Трябва да бъдем много силни, за да не може Израел да прави тези нелепи неща в Палестина", каза Ердоган.

От началото на войната в Газа отношенията между Израел и Турция се влошиха драстично. Ердоган описа ислямистката организация Хамас като "освободителна организация" и сравни израелския министър-председател Бенямин Нетаняху с Адолф Хитлер. В средата на юли Ердоган заяви, че страната му повече няма да се съгласява на сътрудничество между НАТО и неговия партньор Израел в бъдеще, докато не бъде постигнат устойчив мир в палестинските територии.