Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Коментари

Свидетел на взривовете до Елин Пелин: Властите бездействаха

   


Липса на комуникация между органите на реда и бездействие. Така свидетел на взривовете при инцидента до Елин Пелин описва действията на полицията и пожарните екипи. Кирил Тодоров, чиято къща е първата по линията между гара Елин Пелин и Елин Пелин, разказа как се е развила ситуацията минути след първите експлозии, пише Дневник.

Взривовете край гара Елин Пелин в складове на компания за фойерверки доведе до обявяването на частично бедствено положение в населеното място. Инцидентът взе четири жертви. Прокуратурата проверява всички версии за причината за тежкото произшествие - техническа неизправност или повреда на някои от пиротехническите изделия, човешка небрежност, умишлено причинено деяние, случаен инцидент.

Тодоров казва, че е бил в София и е получил обаждане от свой приятел, който живее до гара Елин Пелин. "Обади ми се видимо притеснен и заекващ, че има някакъв пожар там. Той ми звънна към 18.17 ч., а аз в 18.40 ч. вече бях на имота, а пожарът и фойерверките се виждаха от магистралата", спомня си Тодоров. Добавя, че още в 18.20 ч. се е обадил на 112, за да съобщи за пожара, а оттам му казват, че вече са получили много сигнали.

"Имаше задръстване на моста, по който се преминава, не съм сигурен от адреналина дали имаше полиция - сигурно е имало. С много мои съседи стояхме и наблюдавахме пряко не на пътя, където са другите хора, а вътре в полето, точно перпендикулярно на пътя", казва още той.

"Складовете и гара Елин Пелин не се делят от абсолютно нищо. Те са едно поле, което ако тръгне да гори, съвсем спокойно може да стигне до селото. Аз тръгвам с автомобил успоредно на главния път, карам през полето - пътят абсолютно с лек автомобил може да се мине. По пътя обаче нямаше никой - нямаше полиция, нямаше линейки, това, предполагам, беше около 19 ч.", подчертава Тодоров.

От разказа му се разбира, че не охранител на складовете е извел загиналия доц. Петър Шишков от зоната, както МВР съобщи, а самият Кирил Тодоров.

"Аз виждам пожара в полето, докато карам, и решавам да продължа напред и се надявам, че някъде там ще има пожарни. Имаше сериозен дим. След това завих от пътя и видях два черни обекта, предполагах какво са. Срещу мен имаше група пожарникари с маски - без автомобили, но пеша, минимум 4 души бяха. Двата черни обекта лежаха на земята, пожарникарите отидоха до тях. Оказа се, че това са мъж и жена. Доцентът се изправи. Той беше подвижен, аз размених няколко приказки с пожарникарите, докато стоя в колата, и се разбрахме да ги кача в колата и да ги пренеса донякъде. Доцентът се качи в колата, а дамата я изнесоха на носилка", спомня си Кирил Тодоров.

Тодоров си задава въпроса защо не е използван медицинският хеликоптер, за да откара пострадалите. Пита се и защо той изобщо е имал достъп до складовете. "Няма ли някакъв протокол, който да ограничава достъпа на хората дотам", казва още свидетелят.

"Продължих към главния път. Там имаше минимум две линейки с две пожарни. Дамата от линейката ме пита дали има още ранени. Аз ѝ казах, че имаше още една жена и я информирах, че доцентът е единственият човек, който може да даде информация - има ли още хора или няма", коментира Тодоров.

"Връщам се към моята къща след това, за да организирам нещо, след като няма никаква организация. Няма военни, няма пожарна, никой няма там. Аз веднага звъннах на приятели да дойдат с пожарогасители, с лопати, ако стигне огънят до нас и можем да го спрем - да го спрем, ако не - изгаряме. Казах на пожарните, че аз съм минал с кола от там. Сигурно е опасно, но може да се мине, а може и да се заобиколи и да стигнат, докъдето те преценят. Могат да спрат пожара. Ясно, че не могат да влязат с кола вътре, но могат да спрат пожара да не стига до къщите. А и хеликоптерът не знам къде беше", казва още той. По думите му е имало бездействие и липса на координация между екипите.

"Пак да кажа, че казах на пожарните, че могат да влязат, и то на безопасно разстояние, защото аз самият съм стигнал по този път. Очевидно е, че складовете не са достатъчно далече, след като складовата база на хранителната верига се е запалила, а тя е по-далече от гара Елин Пелин. Гара Елин Пелин е спасена само заради вятъра", добавя той.

До момента Тодоров не е търсен от полицията и прокуратурата. Коментира и версията, че охранител е помогнал на загиналите. "Окей е аз да съм охранителят, но къде е този орханител - защо не е в медиите, защо не е разпитван, къде е този охранител? Може би те си мислят, че едно от телата е на охранителя, а може би си мислят, че наистина аз съм него, нямам представа", казва Тодоров.