Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини

Задържан е извършителя на тежкото криминално престъпление в Пазарджик

   

  МВР

Извършител на тежко криминално престъпление е установен и задържан в резултат на усърдна работа на криминалисти от полицейските управления в Пазарджик, Септември, ОДМВР-Пазарджик, подпомогнати от екип на ГД „Национална полиция“. Всички процесуални действия са осъществени под надзора на прокурор от Окръжната прокуратура в Пазарджик.

Около 20 часа в събота управител на хотел съобщил в РУ - Пазарджик, че в един от коридорите е открил млада жена в безпомощно състояние. Незабавно към мястото били насочени автопатрули и екип на „Спешна помощ“. Пристигналите на място медиците установили, че жената е починала, а по тялото й има следи от пробождания. Оказало се, че жертвата е на 29 години от пловдивско село.

За работа по случая бил сформиран екип от служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ-Пазарджик, сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Пазарджик, РУ-Септември, експерти и разследващ полицай. На по-късен етап в действията се включили и опитни служители от ГДНП. За случая бил уведомен дежурен прокурор при Окръжната прокуратура в областния град. На местопрестъплението бил извършен щателен оглед и иззети веществени доказателства. Тялото на жертвата било транспортирано за аутопсия в МБАЛ-Пазарджик. В резултат на неуморна работа и проведени множество оперативно-издирвателни действия самоличността на извършителя била установена – мъж на 35 години от гр. Септември. Той бил задържан в жилището на негови роднини, открито и иззето е оръжието на престъплението. Извършената справка показала, че е с десетки криминални прояви, многократно осъждан за кражби, телесни повреди и прокарване в обръщение на  неистински парични знаци. В последствие криминалистите установили, че мъжът е познавал жертвата и преди време е съжителствал с нея.

Окръжна прокуратура-Пазарджик е привлякла 35-годишния за престъпление по чл. 116 ал. 1 т. 12 във връзка с чл. 115 и във връзка с чл. 29 ал.1 от Наказателния кодекс. Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура-Пазарджик да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.