Неделя, 08 Сеп 2024
           
Свят

След сексуални посегателства Руската църква изхвърли митрополит Иларион Алфеев

   
След сексуални посегателства Руската църква изхвърли митрополит Иларион Алфеев

След скандалните разкрития за сексуалните посегателства на митрополит Иларион Алфеев, Светият синод на Руската православна църква го отстрани от всички длъжности.

18-годишен иподякон обвини Илираион в хомосексуално посегателство и разпространи видео и снимки от имението му в Будапеща, което се оценява за над 2 млн. евро. Скандалът допълнително се разрасна след като стана ясно, че руският архиерей е получил унгарско гражданство само три месеца след пристигането си в страната. Властите в Будапеща не можаха да дадат смислен отговор за бързата процедура за придобиване на унгарско гражданство.

В момента Иларион се намира в Москва. До преди началото на войната на Русия в Украйна митрополитът беше един от най-доверените хора на руския патриарх Кирил (Гундяев). Малко след това той реагира остро на зверствата, които руските военни извършват на територията на независима държава, с което стана не просто неудобен за сатанистите в РПЦ. Това е вероятно е ругата причина той да получи толкова тежки санкции от патриарх Кирил.

Светият синод на РПЦ състави комисия, която трябва да разследва случващото се в Будапещенско-Унгарската епархия.

До приключването на проверката Светият синод реши временно да отстрани Иларион от епархията и от поста на председател на Синодалната библейска и богословска комисия, както и този на председател на Комисията по богословие и богословско образование. / БГНЕС