Неделя, 08 Сеп 2024
           
Политика

След поредната смяна на областни управители ДПС-Доган смята, че Главчев е в тежка зависимост от Пеевски

   
След поредната смяна на областни управители ДПС-Доган смята, че Главчев е в тежка зависимост от Пеевски

ДПС-Доган постави под съмнение независимостта на служебната власт, след като вчера премиерът Димитър Главчев освободи от длъжност двама областни управители - Ресми Мурад на Кърджали и Румен Пехливанов на Смолян. Мястото им заемат Никола Чанев и Захари Сираков, които бяха отстранени от тези постове от самия Главчев преди по-малко от месец. 

"Вчера Главчев прояви явни признаци на зависимости и открито си включи в битка на Пеевски срещу ДПС. Решението за смяната на областните управители на Кърджали и на Смолян за по-малко от месец след като бяха назначени говорят за лична вендета, а не за държавническо поведение. Тези действия на Главчев поставят дълбоки съмнения в обществото доколко независим е служебния кабинет и кой диктува какви рокади да се правят", заявиха на брифинг в парламента депутатите на ДПС, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган. 

Те посочиха, че това не е единственият случай и всеки ден "ставаме свидетели на натиск, смени и уволнения на хора подкрепящи Ахмед Доган".

"Получихме информация, че зам.- областният управител на Плевен Милен Димитров също е освободен от длъжност", казаха още те.

Областният управител на Кърджали беше назначен в края на юни, а сега вече е отстранен. Той е бивш кмет на община Ардино, излъчен от ДПС. Ресми Мурад зае страната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в конфликта му със съпредседателя на партията Делян Пеевски.

На мястото му се връща Никола Чанев, който за трети път заема тази длъжност и който беше уволнен при назначаването на Мурад на 26 юни преди по-малко от месец. През юли 2023 г. Чанев е назначен от кабинета "Денков-Габриел".

Той е заемал същата позиция в периода между 2017 и 2021 г. при управлението на кабинета "Борисов 3". Никола Чанев е и кандидат за кмет на ГЕРБ на местните избори и през 2019 г., и през 2023 г.

Румен Пехливанов е бил назначен за областен управител на Смолян на 3 юли. Той не се задържа на поста дори месец. В периода 2001-2023 г. Пехливанов е бил кмет на община Рудозем, излъчен от ДПС, а между 2003 и 2007 г. - председател на общинския съвет в същата община.

Пехливанов също подкрепя Ахмед Доган. На поста сега се връща Захари Сираков, който беше отстранен при назначаването на Пехливанов пак от Главчев. Той е бивш общински съветник от ДПС между 2011 и 2015 г. 

От встъпването си в длъжност служебната власт масово сменя областни управители с кадри на ДПС и ГЕРБ.

В началото на този месец Главчев заяви в Народното събрание, че никой не се меси в действията му и сменя областни управители по своя воля.