Неделя, 08 Сеп 2024
           
Политика

Рокада на областни управители: Главчев маха хората на Доган и запазва тези на Пеевски

   


Служебното правителство на дългогодишния кадър на ГЕРБ Димитър Главчев смени областните управители на Кърджали и Смолян - Ресми Мурад и Румен Пехливанов, които са кадри на ДПС.

При назначаването им за областни управители и двамата бяха смятани за хора на санкционирания по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски. След началото на вътрешнопартийното разделение обаче и Пехливанов, и Мурад обявиха подкрепата си за почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Сега на мястото на Мурад и Пехливанов като областни управители са върнати кадрите на ГЕРБ, които преди по-малко от месец бяха сменени – в Кърджали поста отново заема Никола Чанев, а в Смолян - Захари Сираков.

Румен Пехливанов беше назначен за областен управител на Смолян в началото на юли. Малко след това той обяви подкрепата си за Доган с публикация във Фейсбук. "Отново избирам да бъда автентичен, следвайки пътя, начертан от почетния председател", написа Пехливанов на 6 юли.

Няколко дни по-късно и Ресми Мурад направи същото. "Нашият учредител и почетен председател д-р Ахмед Доган винаги е показвал верния път в трудни моменти. Той излезе с официална позиция в тази сложна ситуация. Вярвам, че неговата позиция анализира и констатира ситуацията. А като Областна организацията на ДПС заставаме зад посланието на почетния председател", каза той пред журналсти на 11 юли.

В края на юни заедно с Мурад бяха назначени още двама областни управители, които са кадри на ДПС.

Става дума за областния управител на Хасково Мехмед Атаман и за областния управител на Търговище Гюрсел Хасанов.

Преди ден Мехмед Атаман се е присъединил към фейсбук групата "Делян Пеевски председател на ДПС", която същества от ноември миналата година, но сега се ползва от подкрепящите Пеевски във вътрешнопартийната война.

Областната структура на ДПС в Хасково, която е ръководена от Атаман, беше една от тези, които не излязоха с позиция в подкрепа на искането на Доган за оставката на Пеевски. Същото е в сила и за тази в Търговище.