Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Кабинетът закри Института за анализи и прогнози

   
Кабинетът закри Института за анализи и прогнози

Със свое постановление правителството закри Института за анализи и прогнози и отмени устройствения му правилник. Служителите и изпълняваните дейности преминават към Министерството на финансите.

С преходните и заключителните разпоредби на постановлението се правят и други функционални и структурни промени в системата на министерството. Функциите по прогнозиране, планиране и отчитане на част от неданъчните приходи по държавния бюджет, ефективното и ефикасното разходване на публични средства при планирането и изпълнението на концесиите, както и по упражняване на правомощията на министъра на финансите за представителство на държавата като собственик на дялове и акции в търговските дружества с държавно участие в капитала, се отделят от дирекция „Държавни разходи“ и преминават към дирекция „Стратегическо планиране и управление на капиталовите инвестиции, държавно участие и концесии“.

Дирекция „Централно координационно звено“ преминава от Министерството на финансите към администрацията на Министерския съвет. С промяната ще се осигурят по¬добри условия за ефективно изпълнение на дейността на централното координационно звено, което ще оптимизира процесите в системата за координация при управлението на средствата от Европейския съюз, пише БГНЕС.