Неделя, 08 Сеп 2024
           
Коментари

Ивайло Мирчев: Обществото ще стигне до идеята за президентска република след толкова избори. И ще бъде излъгано

   
Ивайло Мирчев: Обществото ще стигне до идеята за президентска република след толкова избори. И ще бъде излъгано

Президентска република е следващата стъпка след толкова много предсрочни избори и неуспехи да се състави правителство. Тогава нищо добро не ни чака като общество. Пътят на Копринката и корупционните практики ще ни се сторят като Майка Тереза.

Това прогнозира бившият депутат от "Продължаваме промяната-Демократична България" Ивайло Мирчев в подкаста на OFFNews. 

"Ако на следващите предсрочни избори хората не излязат да гласуват масово, не просто ще имаме "Величие" в парламента - може да имаме едно "Възрожденско величие", следващата стъпка е президентска република. Всички видяхме какво е президентска република през служебните кабинети на Румен Радев. Когато в България дадеш още власт на един човек и той е силно овластен, колкото беше Радев, влизаме в много тежък конфликт с Конституцията", изтъкна Мирчев. 

Той допълни, че самото общество ще стигне до идеята, след като вижда какво се случва - седем вота за три години. Това е причината "Да, България" да се опита да влезе в нормален разговор с останалите политически формации в парламента с предложението си за декларация със седем приоритетни закона, които да бъдат приети от 50-ото Народно събрание. А по-късно да се направи опит за съставяне на правителство с втория мандат на ПП-ДБ. Идеята, както знаем, се провали.

 

Приемането на законите според Мирчев можеше да се случи за два-три месеца. Но вместо рационалното, политиците са избрали отново избори.

"Някой ще даде лесната рецепта (за президентска република - бел. ред.) и ще каже: "Партиите не могат, обаче ако аз взема цялата власт, ще ви реша всички проблеми". Ние знаем, че това няма да се случи, но също така знаем, че хората, уверят ли се, че партиите са показали тежка импотентност, ще се подлъжат и ще идат към този вариант. Трябва да избегнем този сценарий и всичко, което зависи от нас, ще го направим", декларира той.    

По думите му ротацията на правителството на Николай Денков не се е случила, защото Делян Пеевски усетил, че съдебната система му се изплъзва. "Пеевски държи съдебната система, държи службите и много институции чрез главния прокурор и властта, която има. Когато държиш главния прокурор в една страна като България със старата Конституция, притежаваш всичко", изтъкна още бившият депутат. 

След промените в основния закон Пеевски е видял, че нещата добиват друг характер и в притеснението си поискал бързи избори, за да може след тях да се вкарат съответните корекции, примерно за регулаторите, т.е. да запази частично властта си чрез регулаторите.

"В последните седмици малко му се пообъркаха сметките, защото прекали", коментира Мирчев. 

Той подчерта, че ПП-ДБ не се концентрира върху личността на Пеевски, защото ролята, която той изпълнява в момента, през годините се е изпълнявала от различни хора като Илия Павлов например.

"Нашето желание е никога повече хора като Пеевски да не бъдат на терен, да се превръщат в брокери в съдебната система, да контролират службите, голяма част от медиите, да контролират политиката, прокуратурата, институциите и регулаторите", заяви той.

Ако не се промени фундаментът, законите, дори Пеевски да отиде на политическото бунище, след него ще се появи друг. А хората, готови да влязат в тази роля, са много.

Враждата между президента Румен Радев и Делян Пеевски определи като "доста театрална". Иначе защо Радев не отговаря на въпроса за  охраната на Пеевски от НСО - служа на пряко подчинение на държавния глава.

Мирчев е категоричен, че върху Конституционния съд, който трябва да реши съдбата на промените в основния закон, се упражнява натиск и индикациите са, че това идва от Пеевски и кръга около него - хората, които искат промените да отпаднат.  

Зад съдебната реформа не стои желанието на Христо Иванов българската правосъдна система да изглежда като европейска, а за справедливост. Бизнесът не е нормален бизнес, защото начинът да си реши проблемите е подкупът, изтъкна бившият депутат.

Според него по-скоро вървим към избори.

"Успяхме да подобрим всички рекорди по предсрочно проведени парламентарни избори - седем пъти за три години. Това и в Африка го няма! Искахме да предотвратим това не на всяка цена, а поставяйки нашите приоритети, които са едни и същи през годините. Това беше причината да предотвратим практиката, не както Бойко Борисов, който каза след последния вот: "Аз съм победител на изборите, бия с 10% и поради тази причина премиерът ще е от ГЕРБ, еди кои си министри ще са от ГЕРБ". Нищо подобно - ние искаме реформа в съдебната система, службите, искаме България да влезе в еврозоната и Шенген. Не търсихме просто бланкетна подкрепа от партиите, а ясен ангажимент с приемането на тази декларация. Те могат да бъдат назовани с общото антикорупционни мерки и инициативи", уточни Мирчев.

За грешките, които допусна обединението "Продължаваме промяната- Демократична България", дали ДПС след Пеевски е по-приемлив за коалицията, за отровната медийна среда, чуйте в подкаста с Ивайло Мирчев.  

offnews.bg