Неделя, 08 Сеп 2024
           
Развлечения

На рядка находка попаднаха археолози в една от църквите на Кокалянски Урвич

   


Пръстен с двуглав орел бе открит неотдавна при проучването на една от черквите в цитаделата на Кокалянски Урвич, съобщава сайтът Българска археология.

Вероятно той е принадлежал на човек от българското царското семейство от втората половина на XIV век. Над орела няма корона, което означава, че не става дума за самия владетел. Това е първоначалната хипотеза на археолозите от екипа на Виолина Кирякова /НИМ/ със съръководител д-р Филип Петрунов /НАИМ-БАН/.

Пръстенът е открит в един от четирите гроба, маркирани в каменния плочник на черквата-гробница (много рядък тип) чрез нещо като псевдо арки. Два от тях вероятно ще се окажат ограбени още през XVI век, за което свидетелства фактът, че при премахването на насипа археолозите са намерили пръснати сребърни ажурни части от накит, вероятно диадема.

urvic_nahodka_mestopolojenie.jpg

Първия гроб, който са отворили, обаче не е бил обект на посегателства, макар че костите в ковчега с хоросанова замазка отгоре не са в добро състояние заради просмукването на дъждовна вода.

„Все пак мога да кажа, че първоначално пръстенът трябва да е бил на ръката на покойника. Мястото на гроба е в преддверието, тоест на човек от по-късно погребаните в черквата – коментира д-р Петрунов. – Иконографския тип ни насочва към 60-те-80-те години на XIV век, но още не сме готови да предположим името на човека, заради когото скалата е била изсечена много трудно на 1,10 м надолу. Ще добавя само, че розетата отстрани върху пръстена символизира приемственост и родова памет“, коментира изследователят. 

Снимки: Българска археология