Неделя, 08 Сеп 2024
           
Свят

Камала Харис си търси вице сред колебаещите се щати на Америка

   
Камала Харис си търси вице сред колебаещите се щати на Америка

Демократите призовават Камала Харис да обмисли избирането на кандидат за вицепрезидент от т.нар. колебаещи се щати, съобщи „Гардиън“. Тази година това са: Аризона, Джорджия, Мичиган, Невада, Северна Каролина, Пенсилвания и Уисконсин.

„Това е първото решение, което вицепрезидентът Харис трябва да вземе, така че тя има много добри варианти пред себе си“, заяви сенаторът Брайън Шац в Капитолия.

Той изброи няколко губернатори от Демократическата партия като потенциални варианти - Джош Шапиро от Пенсилвания, Гретхен Уитмър от Мичиган и Рой Купър от Северна Каролина, заедно с министъра на транспорта Пийт Бутигиг и сенатор Марк Кели от Аризона.

Харис не е дала индикации кой ще избере, но някои от имената, които циркулират в медиите като потенциален кандидат за вицепрезидент на демократите са следните:

Анди Бешир, Кентъки

Той наложи вето на законопроектите на републиканците, забраняващи абортите и грижите за транссексуални непълнолетни, въпреки че контролираният от републиканците щатски законодателен орган успя да преодолее ветото му и в двата случая.

Бешир също така контрастира с кандидата на Тръмп, Джей Ди Ванс. Бешир вече подкрепи Харис. „Джей Ди Ванс не е оттук“, каза Бешир по повод думите на Ванс, че жителите на Кентъки са мързеливи.

Марк Кели

Сенаторът от Аризона Марк Кели би се ползвал с доверието на колебаещите се щати и може да се окаже предпочитан избор сред партийния елит, като се има предвид ролята му на умерен представител на Демократическата партия. Неговият опит като ветеран от армията и бивш астронавт също би могъл да привлече независими гласоподаватели. Той е защитник на реформата в областта на оръжията, след като при стрелба съпругата му Габи Гифордс беше частично парализирана.

„Не бих могъл да бъда по-уверен, че вицепрезидентът Камала Харис е правилният човек, който ще победи Доналд Тръмп и ще поведе страната ни към бъдещето“, написа Кели в Х.

Джош Шапиро

Шапиро, губернатор от Пенсилвания, е силен поддръжник на Байдън. Той има опит в печеленето на състезания в колебаещия се щат. Преди да бъде избран за губернатор през 2022 г., в продължение на шест години е главен прокурор на Пенсилвания и открит противник на Тръмп в продължение на години. Шапиро въпреки това е изградил двупартийна подкрепа в Пенсилвания; проучване на Philadelphia Inquirer/New York Times/Siena College от май показва, че той се радва на 42% одобрение от републиканците в щата.

Шапиро подкрепи Харис на 21 юли, заявявайки, че тя е „служила на страната с чест“ и я определи като обединяваща фигура.

Рой Купър

67-годишният губернатор от Северна Каролина има дълъг опит в щата като главен прокурор и губернатор. Купър наближава края на своя мандат. Той се бори за приемане на двупартийно законодателство, въпреки че републиканците контролират щатския законодателен орган. През 2023 г. Купър подписа закон за разширяване на програмата за обществено здравно осигуряване Medicaid, който някои червени щати отхвърлиха, въпреки че мярката е гарантирана от Закона за достъпното здравеопазване.

Купър също бързо подкрепи президентската кампания на Харис. „Оценявам хората, които говорят за мен, но мисля, че акцентът трябва да бъде върху нея тази седмица“, каза той.

Уес Мур

Губернаторът от Мериленд също се споменава от някои демократи като кандидат за вицепрезидент на Харис. Мур, който е единственият чернокож губернатор в САЩ, е широко считан за изгряваща звезда в Демократическата партия. Положил клетва през януари 2023 г., той има кратка биография. Мур каза, че не иска да бъде избран за кандидат за вицепрезидент, заявявайки: „Искам да остана губернатор в Мериленд. Обичам динамиката, която виждаме днес в щата“.

Гретхен Уитмър

Губернаторът от Мичиган Гретхен Уитмър е звезда от Демократическата партия. Някои се надяваха тя да се кандидатира за президент тази година. Уитмър излезе на преден план като потенциален кандидат за вицепрезидент, въпреки че е малко вероятно Харис да избере жена. Уитмър подкрепи Харис, но бързо разсея идеята, че ще се присъедини към нея в президентската надпревара. „Няма да напусна Мичиган. Горда съм да бъде губернатор“, подчерта тя.

Уитмър се радва на голяма популярност сред демократите за това, че направи щата "син". Категорично подкрепяше Байдън преди той да се оттегли от надпреварата.

Пийт Бутигиг

Министърът на транспорта на САЩ и бивш кмет на Южен Бенд, Индиана, изгря като политическа звезда по време на президентската кампания през 2020 г. Бутигиг управлява в бурно време за транспортните системи на САЩ - от опустошителното дерайлиране на влак в Източна Палестина, Охайо, през срива на авиокомпаниите, до срутването на моста „Кей“ в Балтимор./  БГНЕС