Неделя, 08 Сеп 2024
           
Спорт

Параолимпиец с български корени носи огъня за Пара-Олимпийските игри в Париж 2024

   
Параолимпиец с български корени носи огъня за Пара-Олимпийските игри в Париж 2024

Спортистът, който носи олимпийския огън за Пара-Олимпийските игри в Париж 2024, е Жером Фосколо. Но сигурно малцина знаят, този изтъкнат параолимпиец има български корени.

Жером е наследник на Eрнест Фосколо -  французин с графско потекло, който се жени за българката Антонина и основава в София първата френска детска градина през далечната 1939 година. Той е племенник на Алфред Фосколо – политзатворник в България, демократ и активен общественик, и син на неговия най-малък брат Ерик, бивш лекоатлет и дългогодишен спортен деятел във Франция.  

Запален спортист, младежът се изявява като много надежден и талантлив футболист от най-ранна възраст. Но съдбата му поднася огромна изненада. Преди 15 години 40-годишният днес Жером става жертва на пътен инцидент. Докато чака автобусна си, камион се врязва в автобусната спирка и помита част от чакащите граждани. Един от тях е Жером, който преживява ужаса да бъдат ампутирани двата му крака, оставайки за цял живот инвалид. 

Загубата на двата му крака обаче не спират бъдещия параолимпиец да гори в спорта. Успява да възстанови краката си, като са му поставени две протези. След упорити упражнения и рехабилитация, Жером се връща отново на футболния терен като създава футболен отбор за зала и става негов треньор. 

jerom_foskolo1.jpg

Жером Фосколо като треньор на футболен отбор

Отдаден изцяло на спорта, с упорита работа и всеотдайност заедно с момчета в неговия тим постигат големи успехи. Тази година отборът му е първенец на Франция във футбола в зала. Приел с воля и мъдрост съдбата си, Жорем успява да се адаптира към живота си на параспортист и да се реализира професионално по един блестящ начин.  

Тези свои постижения Жером Фосколо реализира не без подкрепата на своето семейство – майка му, баща му и по-малкия му брат, който също е въвлечен в спорта, на неговите близки и многобройни приятели.