Неделя, 08 Сеп 2024
           
Политика

Главчев: Няма нарушение на Конституцията относно назначаването на Ненчев в посолството ни в Киев

   


Служебният министър-председател Димитър Главчев отрече да е нарушена Конституцията относно назначаването на Николай Ненчев за временно управляващ посолството ни в Киев. По-рано днес президентът Румен Радев излезе с позиция, в която осъжда назначението на Ненчев, защото смята, че има нарушение на основния закон, пише OFFNEWS.

"Ненчев е назначен за временно управляващ. Временно управляващите посланици нямат нужда от препотвърждаване и издаване на указ от президента. Тази практика се използва на много места в посолства, в които не може да бъде назначен извънреден и пълномощен посланик. В Киев такъв не може да бъде назначен от две години. Абсолютно е спазена процедурата. Няма чак толкова много желаещи да отидат в Украйна за посланици и ги разбирам. Продължаваме да обсъждаме кандидатури за постоянен дипломат, който да бъде назначен с указ на президента", обясни служебният премиер в отговор на въпроси на журналисти и граждани във Фейсбук страницата на Министерски съвет.

Главчев отговори и на въпроси, засягащи помощите за пострадалите от пожарите, оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, евентуалната смяна на министри, ако остане на поста служебен премиер и други.

Той отново гарантира, че няма да се изпращат български войници в Украйна и посочи, че на срещата на върха на НАТО е обсъждано как да се помогне на Украйна, така че Алиансът да не бъде въвлечен във военния конфликт.