Неделя, 08 Сеп 2024
           
Свят

Камала Харис не е единственият вариант. Кой може да стане кандидат за президент на демократите

   
Камала Харис не е единственият вариант. Кой може да стане кандидат за президент на демократите

В неделя настоящият президент на САЩ Джо Байдън обяви, че се оттегля от предизборната надпревара за Белия дом. Сега Демократическата партия трябва да реши кой ще се изправи срещу Доналд Тръмп на изборите през ноември, отбелязват в редакцията на вестник BILD, цитирана от Фокус.

Основният фаворит е вицепрезидентът Камала Харис, която вече потвърди, че е готова да участва в президентските избори. Самият Байдън отбеляза, че я подкрепя, същото изявление направиха и съпрузите Бил и Хилари Клинтън. Демократите казват, че много избиратели може да са привлечени от Харис, защото тя е жена и е представител на етническо малцинство.

Харис вече бе подкрепена от губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм, който до този момент се смяташе за един от основните кандидати за участие в изборите. След изявлението му обаче Нюсъм отпадна от надпреварата за президентския пост.

Възможен претендент за номинацията на Демократическата партия е губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро. Той обаче не е много известен извън щата си.

Гретхен Уитмър, губернаторът на Мичиган, също може да се включи в битката. Уитмър вече бе смятана за възможен кандидат за президент на САЩ след преизбирането й за губернатор на Мичиган през 2022 година. Самата тя обаче тогава заяви, че възнамерява да изкара цял мандат като губернатор.

Губернаторът на Илинойс Джей Би Прицкер е нещо като Доналд Тръмп за демократите. Той е собственик на хотелската верига Hyatt, така че може да финансира самостоятелно предизборната си кампания. В същото време името му е широко известно в САЩ.

Идеалният кандидат на демократите би била бившата първа дама Мишел Обама. Много анализатори я определят като "най-лошия кошмар на Тръмп“, а социологическите проучвания показват, че тя изпреварва кандидата на Републиканската партия. Обама обаче никога не се е занимавала с политика. Тя вече обяви, че няма намерение да се кандидатира за президент, но привържениците й все още не губят надежда.