Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Стойчо Стойчев: Хаосът с мандатите ще спре тогава, когато някой надделее

   
Стойчо Стойчев: Хаосът с мандатите ще спре тогава, когато някой надделее

„Хаосът с мандатите ще спре тогава, когато някой надделее. Или ще надделее коалиционното говорене, или ще се даде преимущество на някой", заяви пред бТВ политологът доц. Стойчо Стоев.

Той уточни, че нашата избирателна система е много близка до пълната пропорционалност.

„Обратното на пълната пропорционалност е пълната мажоритарност – тя винаги изкривява резултатите. Много характерна е за Гърция. Някои казват, че тази система оправяла изборната активност. Но в Гърция по принцип е висока активността и пак води до фрагментирани парламенти. Големият проблем на такива общества като нашето и тяхното е липсата на коалиционна култура“, коментира Стоев.

Според него приемането на такава избирателна система у нас няма да подобри ситуацията.

„Самият Бойко Борисов, предполагам, си дава сметка, че ако получи мнозинство в парламента, излъчено партийно управление, без да има електоралната база, на която да стъпи, а благодарение на някакъв бонус, който системата му дава, е ясно, че след четири месеца отново ще има протести в центъра на София. Никой с никого не иска да управлява, всеки иска самостоятелно, но в условията на пропорционална избирателна система, това много трудно става“, заключи доц. Стоев.