Неделя, 08 Сеп 2024
           
Новини

Два самолета от Испания също ще помагат при гасенето на пожарите

   
Два самолета от Испания също ще помагат при гасенето на пожарите

Испания ще изпрати два самолета, които да ни помогнат в борбата с пожарите по Механизма за гражданска защита на ЕС. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, предаде МВР.

Самолетите са с вместимост около 6 тона. Вътрешният министър посочи, че летателните машини ще пристигнат до края на деня и утре ще се включат в битката с пожарите.

По отношение на пожарите в ямболско Стоянов поясни, че обстановката остава динамична. По думите един от фронтовете е ограничен, но на места огънят се развива върхово. Той добави, че към момента в гасенето на пожарите участват четири хеликоптера - на МО и изпратените от Чехия.

Министър Стоянов успокои, че опасност за хората няма. Обезпечени са селата, около тях работим с тежка техника, правим просеки, за да не допуснем огъня да влезе в населените места, отбеляза той. По един от фронтовете на пожара, засегнал Крайново, Странджа, Голям Дервент и Воден, работим съвместно с колегите от Турция, добави министърът.

Според него най-важното е, че няма жертви. Той уточни, че пострадали са единствено двама огнеборци, които отново са на терен.

На двама жители на село Воден, най-тежко пострадали от стихията, ще бъдат предоставени изцяло оборудвани фургони, в които да се подслонят, каза още Стоянов.

От МТСП съобщиха, че мобилните оператори предприемат спешни стъпки за подобряване на състоянието на комуникациите в с. Воден и няколко съседни села. Трите мобилни оператора обясниха, че правят постоянни проверки на мрежите в пострадалите от пожари райони, и това ще продължи и в следващите дни.

От пресцентъра на Министерството на отбраната посочиха, че още 217 военнослужещи се включват в борбата с огъня. 60 военнослужещи с 9 единици техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада 

Припомняме, че през изминалите дни пожари обхванаха различни региони на страната. На места бе обявено бедствено положение. Тежко бе положението в ямболското село Воден, където се наложи жителите да бъдат евакуирани. 70 военнослужещи със 7 единици техника от 31-ви механизиран батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада борят пламъците в района на село Голям манастир, област Ямбол. Военни се борят с пожарите край град Болярово, село Воден и село Крайново.

България поиска помощ по Механизма за гражданска защита на ЕС. Чехия изпрати два хеликоптера. Турция също се включи в гасенето на пожарите по границата. Служебният премиер Димитър Главчев призова земеделците, придежаващи тежка техника да се присъединят към битката с огнената стихия.

ПП-ДБ поиска оставката на министър Калин Стоянов заради несправянето с тежката ситуация. Сходен призив отправиха и от Възраждане.