Неделя, 08 Сеп 2024
           
Новини

ЕК спасява палестинската власт от срив с 400 млн. евро помощ

   
ЕК спасява палестинската власт от срив с 400 млн. евро помощ

Европейската комисия ще предостави на палестинската власт спешна финансова помощ в размер на 400 милиона евро през следващите два месеца, съобщава "Ройтерс".

Решението идва на фона на опасенията в Съюза, че властта в анклава може да се срине.

Парите ще бъдат изплатени под формата на безвъзмездни средства и заеми на три плащания между юли и септември, в зависимост от напредъка в изпълнението на програмата за реформи на палестинската власт, уточняват от Комисията.

По-рано ЕК подписа писмо за намерение с палестинската власт, определящо стратегия за справяне с бюджетната и фискалната ситуация.

"Заедно полагаме основата за икономическа и политическа стабилност на Западния бряг", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Финансите на палестинската власт са в хаос от години, тъй като държавите донори намалиха финансирането, което преди покриваше почти 1/3 от годишния ѝ бюджет от 6 милиарда долара, и поставиха изисквания за реформи за справяне с корупцията и прахосничеството.

Палестински служители обаче посочват, че ситуацията се е влошила рязко, откакто въоръжената групировка "Хамас" нападна Израел от Газа на 7 октомври. Това накара Израел да удържи част от данъчните приходи, които събира от името на палестинската власт, които сега са основният източник на финансиране.

Палестинското правителство приветства финансирането, като го нарече "важна стъпка за принос към облекчаване на задушаващата финансова и икономическа криза, през която преминава нашият народ, и която се влоши след израелската агресия срещу Газа".

Основната инфраструктура се е влошила, държавните служители не получават пълните си заплати, а здравните услуги се сриват.

Това са признаци на дълбоката финансова криза, която осакати администрацията, ръководена от президента Махмуд Абас в окупирания от Израел Западен бряг. Това предизвика въпроси за бъдещето ѝ дори когато Съединените щати и други страни настояват за "съживена" палестинска власт, която да управлява ивицата Газа, когато войната там приключи.

"Финансовото положение на палестинската власт в момента е тежко и не е в интерес на никого, ако тя се срине. Ясно е, че се нуждаят от повече пари", заяви високопоставен дипломат от ЕС преди месечната среща на външните министри в Брюксел в понеделник.