Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини

ЕП започна гласуването на кандидатурата на Фон дер Лайен за председател на ЕК

   
ЕП започна гласуването на кандидатурата на Фон дер Лайен за председател на ЕК

Евродепутатите започнаха да гласуват дали да дадат втори 5-годишен мандат на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде АФП.

Около 719 евродепутати се събраха за тайното гласуване на първото заседание на Европейския парламент в Страсбург, Франция, след изборите през юни. Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на поне 361 депутати.

Резултатът от този вот няма как да бъде предвиден.

Не е тайна, че Урсула фон дер Лайен разчита на гласовете на собствената ѝ дясноцентристка Европейската народна партия, на социалистите, на Зелените, вероятно и на част от консерваторите. Няма да е изненада и вота против нея – на крайната левица и на крайната десница.

Няма друг кандидат освен Урсула фон дер Лайен, но това, което прави гласуването потенциално сложно, е, че то се провежда тайно - така че членовете на ЕП могат да гласуват, без да следват партийната си линия.

В случай, че изборът е неуспешен, Европейският съвет ще трябва в срок от един месец да предложи нов кандидат. 

След като новият председател на ЕК бъде определен, следват преговорите с държавите от ЕС за излъчване на кандидати за еврокомисари, разпределяне на отговорностите в новата ЕК и гласуване на състава на комисията в ЕП наесен.