Неделя, 08 Сеп 2024
           
Политика

Финансовият министър: Пострадалите от пожарите ще бъдат подпомогнати чрез няколко механизма

   


  BGNES

Средства от бюджета за пострадалите от пожарите ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходи, заяви служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова на изслушване в извънредно заседание на бюджетната комисия в парламента.

Във връзка с възникналата критична ситуация с пожарите в страната, ГЕРБ-СДС отправи писмено искане до председателя на бюджетна комисия, с копие до председателя на парламента, за свикване на извънредно заседание на бюджетна комисия в парламента в 12:30 часа днес, на което беше изслушана министър Петкова.

Тя припомни, че към Министерски съвет е създаден кризисен щаб по отношение на цялостната координация между министерствата във връзка с възникналите бедствия.

Финансовият министър обясни, че има няколко варианта за подпомагане на пострадалите.

Първият е за предоставяне на възстановителна помощ чрез така наречената Междуведомствена комисия. Наличните резерви са в размер на 119 млн. лв. Вторият вариант е чрез Агенцията за социално подпомагане за изплащане на еднократна помощ в размер на 1578 лв. на лице. Третият вариант е през Фонд "Социална закрила", в който се предоставят средства до 2500 лв.

Освен това през централния бюджет могат да бъдат отпуснати средства на общините във връзка с подпомагането на доброволните формирования.

Тя изрично посочи, че Министерство на финансите не разполага с информация какви са щетите, затова от ведомството предложиха да се приеме постановление на Министерски съвет да се ползва процедурата, която е на Междуведомствената комисия, да се подават исканията от лицата през кметовете на общините, за да има контрол и след това да бъдат предоставени средствата.

По време на изслушването Венко Сабрутев от ПП-ДБ поискаха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов да бъде извикан в комисията, за да обясни защо не била закупена необходимата техника месеците преди лятото.

Председателят на комисията Байрам Байрам заяви, че Стоянов е на терен за координирането на силите за справяне с пожарите и няма как да се яви на изслушване в комисията.

Драгомир Стойнев от БСП заяви, че държавата няма модерна техника за справяне с подобни кризи и "всички на тази маса не трябва да се нападат един друг, а да се намерят необходимите средства.

"Тук говорим и за облекла за всички тези доброволци, някои от тях имат над 70% изгаряния", каза той.

Людмила Петкова обясни, че предоставят средства в централния бюджет чрез доброволните формирования.

"Постъпват заявки, а те се обработват периодично. Средства ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходи за всички пострадали", увери тя.

Десислава Танева, от своя страна, посочи, че освен за загиналите животни в пожарите, ще възникне въпросът и за изхранването им след изгорелите пасища. Тя обърна внимание, че при бюджетирането на допълнителните разходи трябва да се вземат предвид и плащания към земеделците.

Йордан Цонев от ДПС каза, че следобед ще има председателски съвет, в който ще бъдат обсъдени необходимите средства за подпомагане на бедстващите и компенсирането на щетите, предприемането на действия по гасенето на пожарите и предприемането на краткосрочни и средносрочни действия за осигуряването на предпазните средства.

offnews.bg