Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини

Реконструкцията на улица "Опълченска" започва днес

   


Реконструкцията на улица "Опълченска", която започва днес, е проект от 2012 година.

По-голямата работа ще се случи под пътното платно – подмяна на канализацията, подмяна на електроинсталации и доста други неща, които са важни за инфраструктурата на града.

Това заяви пред журналисти кметът на Столична община (СО) Васил Терзиев относно разширяването на пътната артерия, предава БГНЕС.

В същото време на място дойдоха и граждани, живеещи в столичния квартал Зона Б-18 и екоактивисти, за да изразят пред ръководството на СО недоволството си, тъй като ще бъдат отсечени около 50 здрави дървета.

Столичният кмет обясни, че проектът за реконструкция на "Опълченска" е минал през всички стъпки през годините и одобрение и е щастлив, че най-накрая започва неговата реализация.

Заместник-кметът по направление „Финанси и здравеопазване“ Иван Василев подчерта, че това е изключително важен инфраструктурен проект, който е включен и в капиталовата програма на София. Той уточни, че договорът с изпълнителя е сключен през 2023 г. и са направени съответните гласувания в миналия мандат на СОС за компенсаторното залесяване, което ще се извърши на булевард „Сливница“.

„Изключително важна е подмяната на инфраструктура, на тръби, на комуникации, на трамвайни линии по ул. „Опълченска“ и ул. „Пиротска“", каза Василев.

Заместникът-кметът по финанси обясни, че в новия булевард ще има две бус ленти, запазва се габаритът на пътното платно за автомобили с две ленти, добавя се по една бус лента, също така се запазват изцяло дървесните видове, които са на територията на парка, ще бъде изградена и нова зелена ивица. По думите му една част от дърветата ще бъдат изсечени, но на тяхно място ще бъдат засадени нови.

„Ще бъдат засадени и нови компенсаторни дървета в територията на целия район. Улицата ще бъде по-зелена, след като бъде открит въпросният проект. До момента има 39 дървета на улицата, след ремонта ще има 103 общо“, увери Василев и добави, че не могат да се правят промени по проекта.

Проектът следва да бъде завършен през месец март 2025 година.

Заместник-кметът по транспорта Илиян Павлов отбеляза, че след разширението на булеварда ще има две бус ленти, което ще отпуши градския транспорт и ще доведе до 20% увеличение на скоростта в тази отсечка.

Протестиращите от своя страна подчертаха, че са избрали настоящото ръководство на СО, за да „преразгледа схемите на ГЕРБ“, а в момента са на мнение, че то работи по същия начин.

Вера Стаевска обясни, че не е съгласна с премахването на дървета и зелени площи.

„Това да се вкарат още автомобили на ул. „Опълченска“ няма да помогне за проблема със замърсения въздух. Тенденцията в цяла Европа е бившите градски булеварди да се озеленяват и да се превръщат в пешеходни и велопространства, а тук правим нов градски булевард на мястото на една централна улица, която е от малкото зелени места, защото парк „Свети Никола“ е място, на което се събират децата от целия квартал“, каза екоактивистката. Тя бе категорична, че закъснения на градски транспорт няма.

„15 милиона лева ще бъдат дадени на фирма „Трейс“, която беше разследвана за злоупотреби“, припомни Стаевска и добави: „Избрали сме ги, именно за да могат да променят схемите на ГЕРБ. Не искаме още една порочна процедура“, каза тя.

Елица Маркова, която живее в района, заяви, че определено в тази част на града има нужда от ремонт, но в посока намаляване на трафика.