Неделя, 08 Сеп 2024
           
Коментари

Андрей Гюров: Антикорупцията няма доказателства, че съм извършвал дейност

   
Андрей Гюров: Антикорупцията няма доказателства, че съм извършвал дейност

Комисията за противодействие на корупцията (КПК) няма доказателства, че съм извършвал дейност и това го казва съдът. Това заяви Андрей Гюров, вече бивш подуправител на Българската национална банка (БНБ) и ръководител на управление "Емисионно", в студиото на БТВ относно неговото освобождаване.

Към момента неговите правомощия са прекратени до окончателното произнасяне на съда, което трябва да стане до две седмици, по думите на Гюров. На 16 септември пък съдът трябва да се произнесе относно неговата жалба срещу решението на КПК.

Андрей Гюров коментира, че решението на Управителния съвет на БНБ се основава на решението на КПК, което са момента е незаконосъобразно понеже срещу него има жалба, която съдът е приела.

В Закона на БНБ няма хипотеза, която да забранява участието на подуправител като съдружник в търговско дружество, но има забрана да е управител. По този повод Гюров подчерта, че той е участвал в две сдружение с нестопанска цел, като и от двете е подал оставка още през 2022 година и тези документи са предоставени на БНБ. Те обаче не са разгледани от банката и КПК, посочва още Гюров.

КПК и Управителният съвет на БНБ не са предоставили доказателства той да извършва дейност, като не посочват и каква е тази дейност, каза още бившия освободеният подуправител на Националната банка.

Андрей Гюров цитира и правилата за освобождаване на подуправител на Европейската централна банка, които се ползват и в българското законодателство, като обясни, че има две условия, според които подуправител може да бъде освободен - 1. повече не отговаря на изискванията и 2. признат за виновен за сериозно нарушение. Но нито в решение на УП, нито в решението на КПК няма доказателства за нито едно от посочените.

Гюров изрази притеснение, че УП на БНБ взима решение въз основа на акт, който е незаконосъобразен и това се потвърди от съда. Освен това КПКОНПИ не е поискала становището му, докато е провеждала разследването срещу Гюров, а такова трябва да има - комисията е работила без той да знае.

Андрей Гюров каза, че в началото на следващата седмица ще пусне своята жалба срещу решението на Управителния съвет, а до две седмици ВАС трябва да се произнесе.