Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Новини

Сенаторът-бандит Менендес ругаеше България, днес му звънна нюйоркският бай Ставри

   
Сенаторът-бандит Менендес ругаеше България, днес му звънна нюйоркският бай Ставри

Числото 16 се оказа твърде неприятно за американския сенатор Робърт Менендес, който се прочу в България преди няколко години, когато громеше корупцията у нас.

На 16 юли той беше признат за виновен по всички 16 обвинения във федералния процес за корупция от 12-членно съдебно жури в Ню Йорк.

Оказа се, че Менендес е участвал в подкуп, изнудване, измама, възпрепятстване на правосъдието и е действал като чуждестранен агент. Политикът е заплашен от цели 222 години затвор за 16-те обвинения, ако ги излежава последователно. Окончателната присъда предстои.

През 2021 г. представителят на Демократическата партия на САЩ изпрати писмо срещу правителството на тогавашния българския премиер Бойко Борисов.

В България липсват свободата на медиите и независимата съдебна система, за сметка на корупция на най-високо ниво, подчерта тогава Менендес.

"Ние искаме да видим връзките между двете страни да продължат да се развиват, особено в сферата на сигурността и енергийните проекти, но продължаващата и устойчива корупция, западането на медийната свобода и политизирането на съдебната система, както и други заплахи към върховенството на закона, представляват предизвикателство пред двустранните отношения между Вашингтон и София", отсече борецът за справедливост.

Е, три години по-късно той се оказа едва седмият американски сенатор, осъден за федерално престъпление. Когато съдебните заседатели изчетоха присъдата, Боб Менендес се облегна с лакти на масата на защитата, а ръцете му бяха сключени пред лицето.

Сенаторът е бил част от мащабна престъпна схема в услуга на чужди сили и непочтени бизнесмени в замяна на стотици хиляди долари в брой, луксозен автомобил Мерцедес и кюлчета чисто злато. Замесена е и съпругата му Надин.

Прокурорите успешно доказаха, че сенаторът е използвал властта си, за да прокарва египетски интереси, да се намесва в наказателни преследвания и да си осигури инвестиции от катарски официални лица, наред с други престъпления.

Съподсъдимите на Менендес, бизнесмените от Ню Джърси Уаел Хана и Фред Дайбес, също бяха признати за виновни по всички обвинения за участието им в схемата.

Недостойно е да отричаме очевадните проблеми на българското общество, но нека не разчитаме на поредния фалшив светия от чужбина за тяхното разрешаване. Въпрос на национално самочувствие, защото не всяка подадена ръка е почтена. Нека се учим от американската съдебна система, а не от корупционерите, които тя наказва успешно и окончателно. / БГНЕС