Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Росен Желязков: Ще разговаряме с ДБ - те се стараят да обективират политически процес

   
Росен Желязков: Ще разговаряме с ДБ - те се стараят да обективират политически процес

„Цялата конституционна процедура по номиниране на кандидат-премиер с втория мандат е едва ли не заложник на една декларация.“ Така депутатът от ГЕРБ-СДС Росен Желязков коментира пред бТВ нестандартния подход на ПП-ДБ към възможността за съставяне на правителство.

Желязков отбеляза, че в текста на декларацията е записано „Ние, народните представители в 50-ото Народно събрание“, което предполага, че тя трябва да бъде внесена за гласуване в пленарната зала. Засега тя е изпратена само на имейлите на депутатите.

„Не знаем дали тази декларация ще бъде внесена за гласуване в пленарната зала. Има доста формални импликации, които се съдържат във вътрешното противоречие между ПП и ДБ. „Демократична България“ полага старание да обективира политически процес. От „Продължаваме промяната“ правят всичко възможно да се скрият зад предполагаема чужда вина за отиване на избори, но тикат този процес натам.“ – констатира той.

Депутатът посочи, че предложенията на ПП-ДБ са за четири закона и три процедури – от тези закони само един е внесен за гласуване.

„Срокът за мероприятието е три месеца“, напомни той.

 „Ние отиваме да разговаряме институционално с „Демократична България“. Те подхождат институционално. Ние дължим не само уважително отношение, но и разговор по политики. Той може да не доведе до предпоставки за удължаване на процеса по връчване на мандата, но може да е предпоставка за позитивна предизборна кампания и залог за синхронизиране на приоритетите на държавата през мандата на следващото Народно събрание.“ – отбеляза Желязков.

По думите му, ако не се разговаря , всички народни представители влизат в ролята на хазартен играч, който прави големи залози и чака следващия  път да е в по-изгодна позиция.

По отношение на сроковете депутатът от ГЕРБ коментира, че само процедурата за избор на членове на Антикорупционната комисия ще продължи минимум 90 дни.

„Ако предложим подобна процедура за избор на омбудсман, а няма и изготвени правила, сложете още месец или два“, каза още той.

Според него, едва ли президентът Румен Радев „чак толкова творчески ще интерпретира Конституцията“, че да даде поисканите от ПП-ДБ три месеца.

„Ние смятаме, че всички предпоставки за средствата по Плана за възстановяване и устойчивост трябва да бъдат изпълнени, независимо от вътрешната полемика. Има една въпросителна – произнасянето на Конституционния съд относно промените в основния закон.“ – допълни Росен Желязков.

Той не е голям оптимист за съставяне на правителство, но смята, че разговорите са добра основа да се създаде поне малко доверие за да може в бъдеще депутатите да не разговарят като врагове.