Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Атанас Атанасов: Предлагаме "непартиен" човек да е премиер на техническото правителство

   
Атанас Атанасов: Предлагаме \

"ДСБ още преди седмица предложи изход от политическата криза, чрез създаване на мнозинство, което да излъчи "техническо правителство". На тази база се роди идеята за антикорупционни мерки, да тестваме има ли в НС мнозинство, което да подкрепи тези мерки и това би станало основа за създаване на антикорупционно правителство", заяви пред бТВ съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

По думите му, независимо чия е идеята, като коалиция застават зад този план.

"На първо място искаме да водим разговори за тези 7 точки. Това засяга и президента, който да прецени дали да ни даде достатъчно време за работа в парламента. Имахме с президента много конструктивен разговор, той заяви, че е готов да подпомогне процеса за излизане от кризата. От утре започват разговорите на базата на този проект. Никак не е малко, че ГЕРБ са готови, останалите - ще видим утре. От наша страна ще преговарят Надежда Йорданова, Божидар Божанов", обясни Атанасов.

"При втория мандат политическата сила отива при президента с кандидат за премиер, ние имахме план да искаме третия мандат", добави още той.

Атанасов обясни, че ДСБ са получили подкрепа в коалицията за "техническо правителство".

"В политиката с преговори е възможно да се постигне всичко, политическите лидери трябва да се съобразяват с това, че две трети от хората на искат избори", коментира той.

"Въпросът не е дали си оптимист или скептик, хората очакват ние да им посочим път. Имаме план, но трябва да намерим подкрепа в парламента и аз разчитам на здравия разум. Слагаме плана на масата и нека всички да заявят позицията си", заяви категорично Атанасов.

"Има четири закона, за да можем да получим второто плащане от ПВУ, трябва да бъде преучредена съдебната система, трябва да се грижим за икономиката в страната", каза Атанасов и добави, че има изключително тежки злоупотреби върху специалните разузнавателни средства и е наложително да бъде променен закона.

По същия начин той оцени и избора на нов омбудсман.

Атанасов съобщи, че имат готовност за смяна на ръководствата на регулаторите, но това ще отнеме време.

"Ще търсим съгласие. Техническо правителство означава да бъде подбран за премиер непартиен, но авторитетен човек. Имаме такива хора, ние трябва да го подберем и да му помогнем той да си подбере екипа. Трябва да гарантираме неговата автономност. Кабинетът "Габровски" имаше такива елементи, но си беше на ГЕРБ", коментира той.

Атанасов коментира, че процесите в ДПС са тревожни и трябва да бъдат наблюдавани изключително внимателнo.