Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Елван Атилла от ДПС-Доган: Не сме очаквали Пеевски да превзема партията, а да прави бизнес проекти

   


Елван Атилла е в ДПС от самото начало - 1990 г. Тя е от близките до почетния председател д-р Ахмед Доган хора. Доскорошен председател на ДПС в Несебър, отстранена от Делян Пеевски с несъгласувано с ръководството решение в началото на юли. Модератор на Фейсбук групата, която напоследък набра нова популярност - "Аз подкрепям Ахмед Доган". Миналата седмица дългогодишният зам.-председател на ДПС Йордан Цонев обвини лично Атилла, че използва етническата карта, като запазва публикации, подтикващи към етническо напрежение.

Поканихме г-жа Атилла за разговор, за да ни разкаже за напрежението в ДПС, начина, по който тя и други нейни колеги бяха отстранени набързо, за отношенията между Ахмед Доган и Делян Пеевски, бъдещето на партията и ключовото ѝ значение за българското общество и демокрация.

"Г-н Доган много инвестира в Йордан Цонев и Искра Михайловa политически. Остави им отворена врата, защото им имаше доверие, но те не я видяха. Г-н Доган имаше сантимент към тях. Той инвестира в тях 25 години", заяви Елван Атилла.

- Кое крило на ДПС контролира официално пресцентъра на партията - за един ден в официалния сайт бяха изтрити всички новини за Пеевски?

- Групата "ДПС Пресцентър" беше създаден през 2011 г., когато и направихме Фейсбук групата “Аз подкрепям Доган”. ДПС Пресцентърът бе създаден като алтернатива на нашата група. "Аз подкрепям Доган” започна, когато беше разривът с Касим Дал - имаше и група в негова подкрепа. Фейсбук тогава още не беше толкова модерен в България. В един момент тази група отново разви голяма активност. Не виждам разлика между случващото се през 2011 г. и сега. Г-н Йордан Цонев знаеше за групата през 2011 г., знае и сега. Никога групата не е прокламирала етническо напрежение или неща, за които могат да ни атакуват.

 

- Има ли често публикации, които се налага да триете?

- Фейсбук се препълни и когато искаш да обвиниш някого и да направиш нещо, което да влезе в оборот - на етническа тематика, с омраза - пишат с фалшиви профили. Групата е отворена, влизат с фалшиви профили, вероятно провокатори. Ние бързо ги блокираме, но те снимат публикацията и я разпространяват. За такъв случай говори г-н Йордан Цонев.

- Защо се приковава вниманието в този факт и се говори за т.нар. "етническа карта"?

- Това е грозен факт. Етническата карта не е Фейсбук и не може толкова лесно да се вадим и да я поднасяме на обществото. Случва се нещо, което никой не е очаквал. Самото ново начало, за което прокламира г-н Пеевски - видяхме, че иска да зачеркне една история, да зачеркне г-н Доган. Това е нашият ответен отговор - да се противопоставим на това нещо, защото сме от 34 години. Защо тяхната идея за нова партия трябва да бъде на гърба на ДПС и на гърба на етническо напрежение? Такова няма. Йордан Цонев от 25 години е в ДПС. Г-н Доган го приюти, когато изгониха от СДС, даде му картбланш. Той беше един от водещите хора в ДПС и постоянен депутат. Всички сме го приели. Той, както и г-жа Искра Михайлова, винаги са били приети.

- В кой етап започна да действа еднолично Делян Пеевски? 


- Не сме очаквали г-н Пеевски да превзема партията. Той е технократ, идва от бизнеса и е по-малко политик. Очаквахме от него да помага в общините с бизнес проекти. Очаквахме от него реални резултати в бизнес насока, да се комбинират с г-н Чакъров, който да отговаря за нашите традиционни региони, каза Елван Атилла.

Тя припомни, че номинациите на Делян Пеевски и Джевдет Чакъров са били гласувани заедно по време на националната конференция на движението на 24 февруари.

За писмото на Ахмед Доган

 - Говори се как това писмо не е в стила на г-н Доган и не е истинско. Не, напротив - твърде истинско е и е изписано от душата, защото той милее за ДПС, заяви Елван Атилла.

Как е била премахната от поста си Елван Атилла

Попитала във Фейсбук групата към Пеевски и Чакъров "Какво се случва", след като от парламентарната група бе изключен Рамадан Аталай. Решението било взето от Делян Пеевски, без да се е произнесла местната структура на партията. Аргументът за изключването ѝ е "уронване на престижа на партията". На последните избори ДПС е вдигнало резултата си в Несебър.

Тя каза още, че в ДПС са най-добрите младежки структури в България, в които членуват много потенциални нови лидери. 

offnews.bg