Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Свят

Белград изисква лоялност от РСМ: Винаги ви спасяваме

   
Белград изисква лоялност от РСМ: Винаги ви спасяваме

Сръбският вицепремиер Александър Вулин поиска македонците да проявят "чест, лоялност и благодарност" към Белград.

Вулин заяви, че "Сърбия първа помага на Скопие в гасенето на горските пожари, въпреки факта, че Северна Македония е съвносител на антисръбската резолюция за Сребреница".

"Скъпи наши съседи, следващия път, когато ви се обади посланик и ви помоли да гласувате за нещо, което дълбоко обижда Сърбия, като лъжата за геноцида в Сребреница, спомнете си кой се притече на помощ, когато има пожар. Великите сили те хвалят, когато ги слушаш и нараняваш сърбите и Сърбия, но когато горите се подпалят, Сърбия първа се притичва на помощ." - твърди вицепремиерът в кабинета на Александър Вучич, цитират от вестник "Политика".

"Като министър на вътрешните работи всяка година изпращах хора и техника да помагат на Северна Македония при гасенето на пожарите. Така е и днес, сръбски хеликоптери и пожарникари се борят с огъня, за да спасят хора и имущество в Северна Македония." - добави той.

Сръбският вицепремиер подчерта, че "македонците имат красив език и трябва да търсят думите, които означават чест, лоялност, благодарност".

За последното денонощие в Сърбия има 30 пожара, 11 все още са активни. На място са пожарникари, служители на обществени и комунални предприятия, военнослужещи и авиационна поддръжка.

Припомняме, преди месец Александър Вулин поиска от македонския министър Иван Стоилкович да изпълнява длъжността си в полза на Белград.

Вулин тогава изпрати своите "сърдечни поздравления" до Стоилкович, председател на Демократическата партия на сърбите в РСМ, след назначаването му на длъжността вицепремиер и министър на междуобщностните връзки в македонското правителство.

"Поздравявам ви за тази важна и отговорна длъжност. Искам да я изпълнявате всеотдайно и отговорно както за доброто на Северна Македония, така и за доброто на сърбите в Северна Македония, но и за Сърбия. Никога не забравяйте хората, от които сте произлезли. Всички ние, включително и вие, дължим всичко на тях. Вие сте първият сръбски вицепремиер в правителство на Северна Македония досега и се надявам, че това няма да е единственият успех, с който ще бъдете запомнен." - каза още сръбският вицепремиер. /БГНЕС