Неделя, 08 Сеп 2024
           
Новини

Нови пожари пламнаха в Пловдивско, гори иглолистна гора край Стрелча

   

  БТА

Нови пожари пламнаха в Пловдивско, само няколко дни след като бяха потушени. Пожар има и в Пазарджишка област - край Стрелча, предаде БТА.

Министър-председателят Димитър Главчев сформира оперативен щаб заради пожарите в страната. Целта е да има още по-добра и по-бърза координация между всички институции, заяви премиерът. По-рано той пристигна в района на Стара Загора, който е от най-засегнатите от пожарите. Главчев посочи, че в оперативния щаб ще има представители от министерствата на вътрешните работи, на отбраната, на земеделието и храните. Хората могат да бъдат спокойни, взимаме мерки навреме, заяви още министър-председателят. 

В заключение премиерът Димитър Главчев призова гражданите да бъдат особено внимателни, защото заради високите температури пожари лесно могат да бъдат предизвикани и при най-малко невнимание. 

Нови пожари в област Пловдив

Екипи на пожарната са изпратени да гасят различни пожари в района на Карлово и Калояново, предаде БТА, като се позовава на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив. 

Край калояновското село Отец Паисиево горят сухи треви близо до вилната зона в местността Юртата. Вода ще се взема от близкия язовир. Булдозер пътува към селото, за да прави просеки. Към мястото са изпратени осем екипа.

В землището на село Каравелово, община Карлово, също избухна пожар, но с бързата си реакция огнеборците успяха да го ограничат. Пожарът е низов в поречието на р. Стряма. Сутринта пожар горя и край село Розино.

Област Пазарджик

Малко преди 10:00 часа в пожарната е постъпил сигнал, че гори иглолистна гора в землището на Стрелча. Към мястото незабавно са изпратени служители от местния противопожарен участък, както и от районната противопожарна служба в Панагюрище, съобщават от Областната дирекция на МВР-Пазарджик.

По разпореждане на директора на Регионалната дирекция „Пожарната безопасност и защита на населението“ комисар Ангел Ангелов към инцидента се насочени още огнеборци от Белово, Пещера, Пазарджик и Батак, добавят от полицията.

Със съдействието на областния управител на Пазарджик Валентина Кайтазова е предоставен дрон за разузнаване на ситуацията от въздуха. На мястото има и тежка техника, която да подпомогне огнеборците в ограничаването размера на пожара.

Към момента той все още не е локализиран.