Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Новини

Отпускат допълнителна подкрепа за близо 700 детски градини за деца със СОП

   


Близо 700 детски градини ще предоставят допълнителна подкрепа на деца със специални образователни потребности, изявени дарби и/или в риск. Това показват данните от разпределението на образователните институции в дейностите по проект „Силен старт“, реализиран от МОН и финансиран по европейската програма „Образование“.

Очаква се те да стартират от началото на новата учебна година, но при възможност детските градини и предучилищните групи в училищата могат да започнат и по-рано.     
 
За да осигурят допълнителна подкрепа на децата с финансиране от проекта  са  наети психолози, логопеди и ресурсни учители. Чрез средствата по тази дейност ще се подобрят възможностите за осъществяване индивидуална и групова работа за психо-социална рехабилитация, както за подкрепа на развитие на интересите и способностите на децата с изявени дарби. В процеса на предоставяне на допълнителна подкрепа на децата от всички целеви групи специалистите, учителите и другите педагогически специалисти могат да разработят и да прилагат различни подходи за възпитание, социализация, обучение и отглеждане в съответствие с потребностите и интересите на детето. В тази дейност ще се включат образователни институции от всички области на страната като най-много са от София (60), Варна (45), Пазарджик(42).    
 
По проект „Силен старт“ са предвидени и различни инициативи и мероприятия, за да могат родителите да бъдат активно включвани в процеса на предучилищно образование и в живота на образователната институция. Интензивното взаимодействие с родителите ще се реализира на ниво детска градина, вкл. и в яслени групи, както и на ниво училище с групи за задължително предучилищно образование с цел формиране на положителни нагласи към образованието и към пълноценното участие на децата в образователния процес. В тази дейност ще участват 880 образователни институции от цялата страна. Най-много са от Благоевград (68), Сливен (63), Пазарджик (57).   
 
Проектът включва и дейности в подкрепа на трайното приобщаване на децата в предучилищното образование, за да се намали броят на отпаднали от образователната система.

За постигането на тази цел децата ще бъдат включвани в допълнителни обучения по български език, занимания по интереси, спортни занимания, дейности, свързани с опазване на природата и др.

Над 1150 образователни институции от страната, участващи в проекта, ще реализират такива дейности. Най-много от Шумен – 86, а в Благоевград, Пазарджик и Пловдив ще участват по 70 образователни институции.  
 
Предвидени са и обучения на над 3500 педагогически и непедагогически специалисти (медиатори и социални работници), които предоставят експертно-методическа помощ по дейностите за личностно развитие. Над 1100 образователни институции ще реализират  тази дейност.   
 
Общо 1500 детски градини и групи за предучилищно образование са включени в проекта, като голяма част от тях са избрали да участват в повече от една дейност. Съдействие на образователните институции ще оказват 56 експерти от съответните регионални управления на образованието. На работна среща, проведена в началото на този месец, те обсъдиха указанията по дейностите, за да могат директорите на образователни институции да бъдат подпомогнати и максимално облекчени в изпълнението и отчитането по проекта.  Дейностите са в подкрепа на децата и техните семейства и ще се реализират в продължение на 5 години, като в началото на учебната 2024/2025г. се предвижда те да бъдат представени публично. През този 5-годишен период във висококачественото образование и грижи в ранна детска възраст ще бъдат инвестирани 105 400 000 лв. Средствата са от Европейския социален фонд плюс и националния бюджет.